Naslovna Poljoprivreda Prokuplje više nema poljoprivrednu savetodavnu stručnu službu

Prokuplje više nema poljoprivrednu savetodavnu stručnu službu

97
0

Grad Prokuplje odlukom Ministarstva poljoprivrede ostaće bez Poljoprivredne stručne i savetodavne službe. Ovaj centar Topličkog okruga i sa polovinom od ukupnog broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Toplici, gubi PSSS koja se zvanično izmešta u Kuršumliju.

Odluka je izazvala snažne kritike, pre svega od strane poljoprivrednika. Oni tvrde da premeštaj predstavlja značajan korak unazad u podršci poljoprivredi, ne samo u Prokuplju, već i u celom Topličkom okrugu.

Izvor: Grad Kuršumlija

PSSS ide, Prokuplje nezadovoljno

Poljoprivredna služba je igrala ključnu ulogu u pružanju podrške poljoprivrednicima u prevazilaženju različitih izazova. Međutim, zatvaranje ove službe u Prokuplju i formiranje nove u Kuršumliji postavlja pitanje pristupa mnogima koji su se u prethodnim godinama oslanjali na stručnu pomoć savetodavaca. Time se dovodi u pitanje dostupnost stručnih saveta, obuke i pomoći za hiljade registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Toplici.

„Najveći gubitnici ove odluke su poljoprivrednici kojima će sada biti mnogo komplikovanije da dođu do bilo kakvog saveta za poljoprivredu. Posebno uvođenjem eAgrara naša služba je dobila na značaju, jer običan poljoprivrednik bez pomoći stručnih i licenciranih savetodavaca ne bi mogao da konkuriše i pripremi potrebnu dokumentaciju,“ vele iz lokalne PSSS. „Odluka da se ugasi naša služba je doneta najverovatnije zbog dugovanja iz prethodnih perioda, zbog čega je Ministarstvo odlučilo da osnuje novu službu u Kuršumliji, a zatvori službu u Prokuplju. Narod je nezadovoljan, radnici su nezadovoljni, videćemo šta možemo da uradimo, ali mislimo da je sve rešeno.“

Izvor: PSSS Zvanični Facebook nalog

Detalji o dugovima

Iako tačan iznos duga nije precizno utvrđen, spominje se suma od otprilike 50 miliona dinara. Ovaj dug se nagomilao u periodu od 2012. do 2017. godine zbog tužbi drugih poljoprivrednih službi i poverenika.

Prema informacijama „Južnih vesti“, najveći iznos duga odnosi se upravo prema relevantnom Ministarstvu poljoprivrede. Njihova kontrola sredstava koja su bila utrošena u prethodnom periodu otkrila je nepravilnosti u trošenju, zbog čega su Ministarstvo podnelo tužbu protiv PSSS, čiji su osnivači.

novac

„Gotovo pola dugovanja idu na Ministarstvo poljoprivrede i Poresku upravu. Osnivač je nenamenski utrošena sredstva dokazao na sudu i sa kamatom to je veliki iznos koji naša služba nije uspela da reši dugi niz godina. PSSS se finansira projektno od Ministarstva poljoprivrede i ugovor se potpisuje na godinu dana za usluge savetodavnih poslova, poput edukacije poljoprivrednika, radionice, tribine, tehničke pomoći oko registracije gazdinstava, konkursa za nabavku subvencionisanih mašina. Mi te dugove od ranije nismo uspeli da rešimo, a Ministarstvo je odlučilo da reši problem tako što će da ugasi službu,“ naglašavaju iz PSSS.

Šta čeka Kuršumličane?

Prema najavama, 7 od 11 zaposlenih iz trenutne PSSS u Prokuplju preći će u novu službu koja će biti formirana u Kuršumliji, dok će po dva radnika biti raspoređena u službama u Nišu i Leskovcu.

Foto: Pixabay

Radnici PSSS u Prokuplju izražavaju nezadovoljstvo ovom odlukom i najavljuju mogući štrajk u narednim danima. Smatraju da je upitna opravdanost preseljenja u Kuršumliju, gde je registrovano gotovo tri puta manje gazdinstava.

Iako je tačan iznos duga neizvestan, pominje se cifra od oko 50 miliona dinara. A dug se stvorio tokom perioda od 2012. do 2017. godine zbog tužbi drugih poljoprivrednih službi i poverenika. Najveći dug je prema Ministarstvu poljoprivrede, koje je pokrenulo tužbu zbog nesavesne upotrebe sredstava. Poljoprivredna stručna služba u Prokuplju, osnovana 2009. godine, pokriva sve četiri opštine Topličkog okruga – Prokuplje, Blace, Kuršumliju i Žitorađu.

Foto: Freepik/(photo

Nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije odgovorilo na pitanja novinara „Južnih vesti“ u vezi sa ukidanjem poljoprivredne službe u Prokuplju i osnivanjem nove u Kuršumliji. Ostaće otvoreno pitanje kako će se Ministarstvo nositi sa preostalim dugom po sudskim tužbama. Ponavljamo, najveći deo njih je upućen baš PSSS-u.

Izvor: AgroTV