Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Prolećno navodnjavanje: šta cenjena braća Kinezi vele?

Prolećno navodnjavanje: šta cenjena braća Kinezi vele?

94
0

Kineski naučnici utvrdili su da prolećno navodnjavanje utiče na zadržavanje višeg nivoa vlage tokom letnjeg perioda, prenose domaći agrarni i ini drugi mediji. Ovaj proces je poznat i kao memorija vlage u zemljištu.

Širom sveta, temperature su sve više ekstremne, dok se klimatske promene sve izraženije. Određene lokacije širom sveta su posebno pogođene ovim ekstremnim temperaturama, što predstavlja izazov u proizvodnji dovoljnih količina hrane i obezbeđivanju potrebne vode za rast biljaka.

Izvor: Pixabay

Navodnjavanje tokom proleća i njegov uticaj na useve

Najnovija istraživanja objavljena u časopisu Geophysical Research Letters analiziraju uticaj prolećnog navodnjavanja na zadržavanje vlage u zemljištu tokom letnjeg perioda. Podsećanja radi, ta pojava je poznata kao memorija vlage u zemljištu. Tim istraživača sa Univerziteta Hohai u Kini istraživao je prakse navodnjavanja u periodu proleća (mart–maj) i leta (jun–avgust) u jednoj od najintenzivnije navodnjavanih oblasti u Kini.

Analizirajući podatke o vlažnosti zemljišta u zoni korena tokom 1980-2018. godine i kombinujući ih sa prognostičkim modelom, istraživači su simulirali uticaj navodnjavanja na ekstremne letnje temperature u periodu od 2004. do 2018. godine. Proveli su tri testa: prvi bez navodnjavanja, drugi sa prolećnim i letnjim navodnjavanjem, i treći samo sa prolećnim.

Image by toodlingstudio from Pixabay

Njihova istraživanja otkrila su da je prolećno navodnjavanje smanjilo intenzitet letnjih vrućina za 0,29 °C. Pritom je isto  skratilo trajanje tih vrućina za 2,5 dana. Pa sa druge strane je kombinacija prolećnog i letnjeg navodnjavanja dovela do još značajnijeg smanjenja od 1 °C i 6,5 dana. Ovo ukazuje na to da zajednički efekat prolećnog i letnjeg navodnjavanja može imati značajan uticaj. Ovo se posebno odražava na dužinu trajanja ekstremnih temperatura.

Zašto treba obratiti pažnju?

Ovo istraživanje je značajno jer ukazuje da primena viška vode u proleće može pomoći u ublažavanju stresa uzrokovanog nedostatkom vode tokom letnjih meseci. Takođe, smanjuje se gubitak vode zbog većeg isparavanja tokom leta, posebno sa površine zemljišta.

Image by Paskvi from Pixabay

Iako primena prolećnog navodnjavanja može smanjiti intenzitet ekstremnih vrućina, klimatski izazovi će i dalje biti prisutni u budućnosti. Stoga, naučnici smatraju da je važno primeniti ove rezultate u upravljanju vodnim resursima i strategijama prilagođavanja klimatskim promenama.

Izvor: Poljoprivrednik