Naslovna Poljoprivreda Promenjen Pravilnik: šta poljoprivrednici treba da znaju?

Promenjen Pravilnik: šta poljoprivrednici treba da znaju?

107
0

Ministarstvo poljoprivrede je u ponedeljak 15. januara objavilo Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, promeni podataka i obnovi registracije, elektronskom postupanju, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva.

Foto: unsplash tomas tumat

Tri promene koje novi Pravilnik donosi

Najznačajnija izmena u ovom Pravilniku odnosi se na definisanje prenosa vlasništva poljoprivrednog gazdinstva u slučaju smrti prvobitnog vlasnika. U članu 7, u delu koji se odnosi na posebne uslove upisa porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, navodi se:

U slučaju smrti nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, ukoliko je gazdinstvo upisano sa dva ili više članova, preostali upisani članovi porodičnog poljoprivrednog gazdinstva sporazumno biraju privremenog nosioca iz svojih redova do završetka ostavinskog postupka i sprovođenja promene u katastru nepokretnosti. O tome obaveštavaju Ministarstvo – Upravu za agrarna plaćanja u roku od 30 dana.

U slučaju smrti nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, ukoliko je gazdinstvo upisano sa jednim članom, upisani član postaje privremeni nosilac gazdinstva do završetka ostavinskog postupka i sprovođenja promene u Registru nepokretnosti.

U slučaju smrti nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, ukoliko nema upisanih članova, gazdinstvo se briše iz Registra.

Do sada, kada je došlo do smrtnog slučaja, naslednici nisu mogli ostvariti pravo na subvencije jer je Uprava za agrarna plaćanja tretirala smrt nosioca poljoprivrednog gazdinstva kao promenu na gazdinstvu. Prema pravilniku, zahtev je automatski odbijan ukoliko postoji promena na gazdinstvu.

Obnova gazdinstva: nešto detaljnije

Osim toga, svake godine, porodično poljoprivredno gazdinstvo i poljoprivredno gazdinstvo koje je evidentirano u Registru ima mogućnost da izvrši obnovu registracije putem odgovarajućeg elektronskog obrasca zahteva. Ovaj postupak se sprovodi izborom i popunjavanjem odgovarajućeg obrasca. Dotični je dostupan u online formi, direktno unutar softverskog rešenja poznatog kao eAgrar.

Foto: Privatna arhiva

Promene u Pravilniku su i te kako dobrodošle. Do sada kada se dešavao smrtni slučaj naslednici nisu uspevali da ostvare pravo na subvencije. Ovo je bio slučaj zato što su u Upravi za agrarna plaćanja smrt nosioca poljoprivrednog gazdinstva tretirali kao promenu na gazdinstvu. Na sreću, do toga više neće dolaziti ove proizvodne sezone.

Izvor: Alo

Prethodni tekstPodsticaji za stočare u impozantnom broju
Sledeći tekstPakovano voće – standardi za izvoz (i kako ih se držati)