Naslovna Poljoprivreda Prostran: „Popis pokazao propast stočarstva i farmera u Srbiji“

Prostran: „Popis pokazao propast stočarstva i farmera u Srbiji“

174
0

Rezultati popisa poljoprivrede Srbije 2023. pokazuje pravu sliku propasti stočarstva i farmera, rekao je agroekonomista Milan Prostran.

On je, analizirajući današnje objavljene podatke iz popisa poljoprivrede, sprovedenog prošle godine, izrazio zbunjenost zbog poređenja sa anketom iz 2018. godine koja se temelji na reprezentativnom uzorku, umesto sa zvaničnim podacima iz pretposlednjeg popisa poljoprivrede održanog 2012. godine.

Prostran
YouTube Screenshot
Izvor: Insajder Video

Sveobuhvatno, Prostran je istakao kako rezultati popisa poljoprivrede iz prošle godine ukazuju na sliku propadanja stočarstva, kao ključne grane. Ističu, tvrdi on, i propadanje ljudi koji se aktivno bave tim zanimanjem.

Prema podacima iz popisa 2023. godine, u Srbiji je zabeleženo 508.365 poljoprivrednih gazdinstava, što predstavlja pad od 10% u odnosu na anketu iz 2018., dok se broj pravnih lica povećao za 24%, dostižući cifru od 2.042. U poređenju sa 2018., zabeležen je pad u površinama zemljišta, stočnom fondu (oko 20%), i radnoj snazi (14%).

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Prostran poprilično pesimističan

Prosečna starost nosioca porodičnog gazdinstva je 60 godina, a svaki 11. nosilac je mlađi od 40 godina. Prosečno gazdinstvo obrađuje 6,4 hektara, ima jedno goveče, pet svinja, tri ovce, 43 komada živine i tri košnice pčela. Prostran je rekao da podaci pokazuju da je stočarska proizvodnja u ozbiljnoj krizi.

„U EU stočarstvo je nosilac poljoprivredne proizvodnje i u njoj učestvuje sa nešto više od 72 odsto, a u Srbiji sa oko 25 odsto“, rekao je Prostran. „Danas mnogi poljoprivrednici u Srbiji napuštaju taj sektor, a gazdinstva se smanjuju.“

Izvor: Bela Reka Farmland zvanični sajt

Istakao je da su negativni trendovi u poljoprivredi nastavljeni uprkos subvencijama, dok se gazdinstva smanjuju. Prostran je ukazao na neophodnost dobijanja podataka o površinama koje obrađuju tajkuni kako bi se upotpunila slika poljoprivrede. Podaci su pokazali i smanjenje stočnog fonda u poređenju sa popisom 2012. godine, a Prostran je dodao da bi bilo interesantno saznati podatke o površinama zemljišta koje obrađuju tajkuni.

Izvor: Danas

Prethodni tekstMladi poljoprivrednici digitalno osnaženi za upravljanje eAgrarom
Sledeći tekstOrganski spanać u velikoj potražnji – evo kog domaćina za isti da cimate!