Naslovna Poljoprivreda Prostran: Šećerna repa samo na 42.000 hektara

Prostran: Šećerna repa samo na 42.000 hektara

608
0

Trenutno se šećerna repa obrađuje u 5 od 15 fabrika šećera, a proizvodnja u Srbiji je opala znatno u odnosu na ranije, istakao je agroekonomista Milan Prostran.

Po njegovim rečima, u Srbiji je za sada samo 42.000 hektara zasađeno šećernom repom. „Prošla godina je ekonomski stimulisala proizvođače, odnosno same fabrike su dale bolje cene. Repa je prošla bolje nego drugi usevi usled vremenskih nepogoda,“ istakao je Prostran. „Tako da se nadam da nećemo ugasiti industriju šećera. Proizvodili smo preko 700.000 tona šećera. Sada je to prepolovljeno, ali imamo za naše potrebe i za izvoz.“

Beli šećer koji je proistekao iz repe je, kako tvrdi Prostran, kvalitentiji od onog iz šećerne trske. Kao takav, dugo je uživao zaštitu od strane Evropske unije. Mnogo fabrika šećera je, međutim, propalo u međuvremenu, a njihova propast je direktan rezultat liberalizacije tržišta ove sirovine. Uz to, Prostran navodi i stavljanje šećera proisteklog iz dve biljne kulture u isti ekonomski položaj na tržištu kao razlog propasti fabrika.

„Bili smo prepoznatljivi kao zemlja šećera od šećerne repe. I nakon mnogo propalih šećerana uspeli smo da sačuvamo bar nešto. Još tri do četiri se mogu vrlo brzo pokrenuti, ukoliko bude bilo potrebno. Ali ako nema 40.000 hektara pod šećernom repom šećerana je ekonomski neisplativa,“ upozorava Prostran.

Šećerna repa „uživa“ porast cene

Pre 4-5 godina, istiće Prostran, cena šećerne repe je ozbiljno porasla. Ako pogledamo brojke za izvoz šećera iz tarifne glave 1701, tokom ove godine on je smanjen na trećinu očekivanih količina. Zaključno sa junom, od oktobra 2022. godine Srbija je izvezla blizu 30.300 tona šećera. Ovaj iznos je za 75% manji u odnosu na isti period prethodne proizvodne sezone.

„Na svetskoj pijaci je porasla cena koja je očigledno stimulativna i za šećerane i za proizvođače repe. Uvek smo je zvali „kraljicom polja“ jer donosi najveći dohodak. Šećerna repa će ostati i biti sve atraktivnija za naše proizvođače,“ zaključuje Prostran.

Foto: Pixabay

Bonitetna kuća „CompanyWall“ je objavila statistiku proizvodnje šećera u Srbiji. Po rezultatima statistike, u našoj zemlji 12 kompanija proizvodi šećer. Sudeći po brojkama ukupnih prihoda, ovih 12 firmi je 2019. godine otišlo u minus od 662,49 miliona dinara. Već naredne godine su oporavile svoje poslovanje i ostvarile ukupni prihod od 914,26 miliona. Taj prihod je naknadno skočio na monumentalnih 2,7 milijardi dinara 2021. godine.

TEKST ORIGINALNO NAPISAN 07. AVGUSTA 2023. GODINE

Izvor: AgroTV