Naslovna Poljoprivreda Protesti poljoprivrednika, balkanska ekspanzija: Hrvati i Bugari dolaze

Protesti poljoprivrednika, balkanska ekspanzija: Hrvati i Bugari dolaze

69
0

Još jedan dan, još mnogo reportaža gde su protesti poljoprivrednika u Evropi glavna tema razgovora, i s dobrim razlogom. Naravno, EU paori ne mogu a da ne dobijaju podršku sa svih strana. Ovaj put, to proširenje dolazi od njihova dva balkanska reprezenta, Hrvatske i Bugarske. Prodiskutujmo malo šta se tačno kuva u ove dve zemlje povodom nereda i nemira u zemljoradnika.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Pečal hrvatskih poljoprivrednika

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) je objavila u utorak da podržava proteste poljoprivrednika u EU i da će odluku o eventualnim protestima u Hrvatskoj doneti Upravni odbor komore sledeće sedmice. Oni izražavaju saglasnost sa većinom zahteva svojih evropskih kolega koji su deo problema sa kojima se suočavaju i hrvatski poljoprivrednici.

Odluka o eventualnom pridruživanju hrvatskih poljoprivrednika protestima biće doneta na sektorskim odborima HPK, a zatim će se o tome razgovarati na sednici Upravnog odbora koji će doneti konačnu odluku. Planirano je da se sednica UO HPK održi početkom naredne sedmice, kako je navedeno u saopštenju.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Predsednik HPK, Mladen Jakopović, istakao je da je pitanje prehrambene suverenosti ključno ne samo za EU, već i za Hrvatsku, budući da su osnovni resursi zemlje vazduh, voda i zemljište, te da je potrebno da se ljudi, odnosno poljoprivrednici, bore za pretvaranje ovih resursa u hranu koja nam je neophodna svakodnevno.

On naglašava da podržavaju zahteve protesta u EU jer se tiču problema koji pogađaju celu Evropsku uniju, kao što su visoki zahtevi nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i zaključivanje trgovinskih sporazuma koji narušavaju jedinstveno tržište EU i čine domaću proizvodnju nekonkurentnom. HPK ističe da se poljoprivredna zajednica suočava sa velikim izazovima i pritiscima koji su se nagomilali tokom poslednjih godina.

YouTube Screenshot
Izvor: Global News

Šta bugarske kolege zahtevaju?

Istog dana, stotine bugarskih poljoprivrednika izrazilo je svoje nezadovoljstvo u Sofiji, ističući da vlada nije preduzela ništa kako bi rešila njihove rastuće probleme, a protesti će se nastaviti i u narednom periodu.

Demonstranti su zahtevali ostavku bugarskog ministra poljoprivrede, Kirila Vateva. Kako kažu, mora da podnese ostavku zbog neispunjavanja obećanja o smanjenju administrativnog opterećenja poljoprivrednika i zbog nesposobnosti države da ublaži visoke troškove i pad prihoda. Bugarski farmeri su izrazili frustraciju zbog aktuelnih propisa Evropske unije, rasta troškova nabavke đubriva i cena energije usled sukoba u Ukrajini. Dotakli su se i povećanog uvoza nekonkurentnih poljoprivrednih proizvoda koji snižavaju cene domaćih proizvoda.

„Agriculteurs_bloquant_l’autoroute_à_Agen,_24_janvier_2024_(4)“, Foto: Raymond Trencavel, licencirano pod CC BY-SA 1.0
Izvor: Wikimedia Commons

Vencislav Varbanov, predsednik Asocijacije poljoprivrednih proizvođača, istakao je da vlada dodatno opterećuje poljoprivrednike umesto da traži olakšice za njih. Kritikovao je nedostatak zaštite interesa poljoprivrednika u situaciji kada je jeftina roba iz Ukrajine preplavila tržište, istovremeno zahtevajući budžetske garancije za gubitke nastale usled sukoba u toj zemlji.

Nacionalna asocijacija proizvođača žitarica (NAZ), koja okuplja veliki broj proizvođača žita u Bugarskoj, najavila je protestne akcije. Kako javljaju, dotične će trajati neodređeno vreme, počevši sutra u 10 sati. Ova odluka doneta je nakon sastanka u vladi, na kojem su regionalni ogranci NAZ-a ocenili da je predlog države neadekvatan i neprihvatljiv. Udruženje je istaklo da želi neki oblik nadoknade za sve proizvođače žitarica. Naglasili su da njihov zahtev ne ograničava nadoknade samo za one koji mogu dokazati gubitke u 2023. godini, kako je predloženo od strane premijera Nikolaja Denkova.

Izvori: RTV, Insajder