Naslovna Poljoprivreda Protesti poljoprivrednika: hrvatski prohtevi, češka okupacija Praga i Papina krava

Protesti poljoprivrednika: hrvatski prohtevi, češka okupacija Praga i Papina krava

83
0

Sve vatreniji protesti poljoprivrednika više nisu limitirani na Evropu, iako su glavna žarišta upravo tu, u našem kontinentalnom dvorištu. Ove nedelje overavamo šta se dešava kod najbližih komšija. Pritom, proverićemo Prag, papu i poljoprivredne peripetije pride.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Pečal hrvatskih poljoprivrednika

Oko 200 vlasnika porodičnih poljoprivrednih gazdinstava iz Međimurske i Varaždinske županije organizovali su protest u Čakovcu, izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog brojnih problema s kojima se suočavaju u svom radu. Posebno su istakli problem pretrpanosti domaćeg tržišta uvoznom robom kao jedan od ključnih problema.

Učesnici protesta su se okupili duž južne čakovečke obilaznice, nakon čega su krenuli u obilazak grada traktorima, što je preneo portal Index. Njihov cilj bio je da skrenu pažnju na akumulirane probleme koje, kako tvrde, niko iz Vlade Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede ne želi da reši.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Poustaše na noge paori: administracija poljoprivrednika ubi

Stjepan Jurinec iz Ivanovca, vođa protesta, istakao je da poljoprivrednici smatraju da su uvozni lobiji previše moćni i da male domaće proizvođače stavljaju u nepovoljan položaj. „U Hrvatsku dolazi sve, ne postoji nikakva kontrola. Dok su nama pale sve otkupne cene i porasli troškovi proizvodnje, uvoznici maste brk. U trenutnoj situaciji ne možemo da konkurišemo uvoznim lobijima“ rekao je Jurinec.

Dodao je da poljoprivrednici osećaju ogroman teret administracije. „Kao da smo inženjeri, a ne poljoprivrednici. Od nas se očekuje da zapisujemo i fotografišemo svaki svoj korak, svaku aktivnost, svaku stvar koja prođe kroz naše ruke. Zar neko misli da ću pet sat biti na traktoru, a onda još četiri za kompjuterom?“, rezignirano i retorski se zapitao Jurinec.

Video Screenshot
Izvor: The Australian

Vlasnici OPG-a takođe ističu potrebu za modelima pomoći u slučaju nepogoda, bolesti, nestašica i nelojalnog uvoza.

„Prema sadašnjim modelima pomoći, nakon nevremena dobijamo tek oko jedan odsto stvarnog gubitka. Ne možemo više da živimo u uslovima takve neizvesnosti. Tražimo i povrat kapitalnih ulaganja, na to smo nekada imali pravo“ rekao je Jurinec.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Podršku poljoprivrednicima pružio je međimurski župan Matija Posavec. „Varaždinska i Međimurska županija, ali i ceo sever Hrvatske, u nekim poljoprivrednim kulturama mogu da hrane celu Hrvatsku i za vreme turističke sezone i van nje. Zato poručujemo da se tim ljudima vrati dostojanstvo, uvaže njihovi zahtevi i da ih se sluša jer oni jedini znaju kakvi su problemi i nude njihovo rešenje“, rekao je Posavec.

Gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividni, takođe je podržala učesnike protesta i istakla da grad čini sve što može, ali da je država ta koja mora da podrži sve investicije i zahteve poljoprivrednika.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Prag pod paorima

Naravno, nije baš ni ljudima iz Bohemije do rapsodije. Stotine čeških poljoprivrednika su u ponedeljak stigle u Prag sa svojim traktorima kako bi izrazile nezadovoljstvo poljoprivrednom politikom Evropske unije i čeških vlasti.

Više od 500 traktora je doputovalo u češku prestonicu, prema izveštaju češkog portala Novinki. Okupljeni poljoprivrednici su izražavali nezadovoljstvo zvižducima dok je ministar poljoprivrede Marek Viborni ulazio u zgradu ministarstva.

YouTube Screenshot
Izvor: Global News

Protest su organizovali Sindikat radnika u poljoprivredi i Asocijacija slobodnih sindikata. Portparol poljoprivrednika Danijel Šterzik izjavio je da demonstranti zahtevaju jasnu izjavu vlade o tome da li su spremne preduzeti korake za spas češke poljoprivrede.

Pontifex Vaccae

I za kraj, jedna duhovno-svetovna zanimljivost. Papa Franjo srdačno je pozdravio italijanske poljoprivrednike koji su došli traktorima na Trg Svetog Petra u Vatikanu. Tim povodom je izrazio podršku njihovom protestu. „Pozdravljam poljoprivrednike i stočare koji su se okupili na trgu“, naglasio je prvi čovek Rimokatoličke crkve.

AI generisana fotografija
Softver: Stable Diffusion

Grupa italijanskih farmera, među kojima su neki nastavili sa protestima uprkos nekim ustupcima vlade, stigla je na trg u Vatikanu traktorima. Interesantno je istaći da su jednu kravu poklonili papi.

Italijanski poljoprivrednici, zajedno sa kolegama širom Evrope, organizovali su proteste kako bi izrazili nezadovoljstvo politikom jeftinog uvoza, visokim troškovima i niskim cenama poljoprivrednih proizvoda, za koje tvrde da ih podržavaju država i EU.

Izvori: N1, AgroTV (1, 2)