Naslovna Poljoprivreda Protesti poljoprivrednika: kod Poljaka i Čeha sve intenzivnije

Protesti poljoprivrednika: kod Poljaka i Čeha sve intenzivnije

840
0

Sve više eskaliraju protesti poljoprivrednika širom Evrope. A sudeći po razvoju događaja, situacija je, u najmanju ruku, bizarna.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Današnja dva slučaja to lepo ilustruju. Dotaći ćemo se konkretno dve zapadnoslovenske zemlje, Poljske i Češke, zarad konteksta. Protesti i blokade puteva traktorima u ove dve zemlje eskaliraju izvan kontrole samih poljoprivrednika, pri čemu sentiment postaje sve više antiukrajinski. Ovo se ogleda u incidentima poput postavljanja transparenta u Poljskoj koji poziva ruskog predsednika Vladimira Putina da interveniše kako bi uspostavio red u Ukrajini i Poljskoj.

U Češkoj su se takođe pojavile pretnje da će na protestima biti upotrebljeno nasilje protiv ministara, a jedan od primera je zaustavljanje traktora u Šleziji u utorak, gde je na njemu bio transparent sa porukom: „Putine, uspostavi red u Ukrajini i Briselu i u našoj vladi“, uz zastavu bivšeg Sovjetskog Saveza. Organizatori su odmah odbacili odgovornost, tvrdeći da ne znaju ko je postavio takve poruke na traktor.

„Agriculteurs_bloquant_l’autoroute_à_Agen,_24_janvier_2024_(4)“, Foto: Raymond Trencavel, licencirano pod CC BY-SA 1.0
Izvor: Wikimedia Commons

„Postoje paragrafi za takve stvari, ko raspiruje mržnju podleže kazni. Čekamo rezultat istrage tužilaštva. Uloga Agencije za unutrašnju bezbednost je da razjasnimo da li je to pojedinačna glupost ili fragment veće celine,“ veli ministar koordinator obaveštajnih službi Tomaš Šemonjak.

Jar poljskih poljoprivrednika: „Putine, pomagaj!“

Na demonstracijama u Poljskoj, poljoprivrednici su već nekoliko puta istresli žito sa ukrajinskih kamiona na put, a tokom protesta u utorak, to su uradili i sa vagonima koji su prevozili žitarice namenjene nemačkom tržištu. Nakon prvog incidenta, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u ponedeljak reagovao optužujući Poljake za nedostatak solidarnosti sa Ukrajinom, gde „seljaci moraju da žanju letinu u pancir prslucima“.

YouTube Screenshot
Izvor: Global News

Zamenik poljskog ministra poljoprivrede Mihal Kolodjejčak, bivši lider AGROUNIJE koja je poslednjih godina organizovala proteste i blokade u Poljskoj, odgovorio je Zelenskom da bi bilo pametnije da se fokusira na svoje obaveze i da se pozabavi popunjavanjem redova svoje armije.

„Lopta je sada na strani Ukrajine. Videćemo da li će hteti da se dogovore. Ako to ne uspe poljska vlada spremna je da uvede nove limite. A da li je problem poljoprivrede samo uvoz iz Ukrajine? To je izašlo na površinu danas, sutra će da tržištem u Poljskoj vladaju trgovinski lanci ili da postoji Zeleni dogovor EU. Želim da rešimo problem,“ veli Kolodječak.

Video Screenshot
Izvor: The Australian

Protesti poljoprivrednika zbog zahteva postavljenih u Zelenom dogovoru EU, koji podrazumeva ostavljanje dela zemljišta kao neobrađene površine ili ograničenja u korišćenju pesticida, dok poljoprivredni proizvodi iz zemalja poput Ukrajine ili Latinske Amerike ne moraju da se pridržavaju takvih ograničenja i troškova, postaju u Poljskoj relevantna tema u kampanji pred aprilske lokalne izbore.

Preko preče, naokolo bliže – ali u Češku nikako

U susednoj Češkoj, postoji trend u kome marginalne radikalne i antisistemske političke stranke koriste prečicu kako bi prvo ušle u Evropski parlament, a zatim i nacionalni parlament, budući da im nije uspelo da iskoriste antivakserske proteste ili demonstracije tokom energetske krize kako bi ostvarili stvarne političke dobitke.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

U ponedeljak, u Pragu, polovina poljoprivrednika koji su došli sa traktorima kako bi blokirali češku prestonicu prekinula je protest i razišla se kućama već u podne, kada su shvatili da su njihov protest protiv birokratije, zahteva Zelenog ugovora i nekontrolisanog uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda preuzeli antisistemske stranke, koje su ranije bile povezane sa antivakserskim pokretom i protestima protiv Ukrajine.

Većina poljoprivrednika, koje predstavljaju Agrarna komora, Poljoprivredni savez i Asocijacija privatnih poljoprivrednika, distancirala se od ovog protesta. Organizator protesta, agro-tajkun Zdenjek Jandejsek, čiji je koncern, zajedno sa ostalim velikim gazdinstvima, ogromno profitirao od energetske krize i inflacije, izgubio je podršku većine poljoprivrednika.

Video Screenshot
Izvor: The Australian

Među poljoprivrednicima koji su napustili protest, smetalo je i skandiranje „Češka Česima“, što je tipično za demonstracije ekstremista i radikalnih nacionalista, kao i pretnje na društvenim mrežama da će zajedno sa seljacima otići pred vladu sa vatrenim oružjem.

Policija je uhapsila jednog Čeha koji je pretio pucanjem na ministre, jer je tokom pretresa stana kod njega pronađena municija i automatska puška bez legalne dozvole.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Kad blokade dobar pos’o rade…

Naravno, to nije kraj priči. Poljoprivrednici iz Češke, Slovačke i čak osam drugih evropskih zemalja već su započeli proteste duž čeških granica, blokirajući određene prelaze i zahtevajući smanjenje administrativnih procedura i promene u politici EU prema poljoprivrednicima.

Na primer, poljoprivrednici su blokirali prelaz Hodonin-Holić na češko-slovačkoj granici sa stotinama traktora. Interesantno je navesti i to da su se na protestu pojavili i mađarski farmeri. Češki i poljski poljoprivrednici takođe su delimično blokirali granični prelaz u severoistočnom delu Češke, gde je duž puta parkirano desetine traktora, prema izveštaju češke novinske agencije CTK.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Češka agrarna komora je izjavila da u protestima samo u Češkoj učestvuje oko 3.000 traktora, prema izveštaju Rojtersa. Slovački farmeri su takođe prošli kroz slovački glavni grad Bratislavu vozeći se na traktorima. Češka agrarna komora je pokrenula najnovije proteste na granicama i pozvala druge zemlje centralne Evrope da im se pridruže.

Izvori: AgroTV (1, 2)