Naslovna Vesti Protesti poljoprivrednika: Makron dobio po glavi

Protesti poljoprivrednika: Makron dobio po glavi

341
0

Francuski predsednik Emanuel Makron proveo je ceo dan na Sajmu poljoprivrede ove subote, gde su ga besni poljoprivrednici ismevali i gde je dolazilo do sukoba sa policijom.

Specijalne policijske snage su držale demonstrante na bezbednom rastojanju dok je Makron obilazio sajam, pregledajući nagradnu stoku, gustirajući med iz Normandije i sireve iz Alpa, i rukujući se sa izlagačima.

„Net_Zero_Nuclear_Event,_at_COP_28,_the_United_Nations_Climate_Change_Conference_UNCCC_held_at_the_Expo_City_Dubai,_United_Arab_Emirates_on_2_December_2023_-_49“, foto IAEA Imagebank, licencirano pod CC BY-SA 2.0
Izvor: Wikimedia Commons

Međutim, kada je ušao u oblast sa stokom rano ujutru, stotine protestanata su probile barijere i sukobile se sa policijom. U nastaloj konfuziji, sajam je više puta zatvaran i ponovo otvaran za javnost. Tokom celog dana, policija i protestanti su se gurali napred-nazad u haotičnim scenama.

Šef pariske policije, Loren Nunez, izjavio je u subotu da je policija uhapsila šest osoba, a osam policajaca je povređeno u nasilju. U odvojenom incidentu, poljoprivrednici su prosuli đubrivo na štandu mlekarskog giganta Laktalis, kojeg optužuju da ne plaća dovoljno za svoje mleko.

„Agriculteurs_bloquant_l’autoroute_à_Agen,_24_janvier_2024_(4)“, Foto: Raymond Trencavel, licencirano pod CC BY-SA 1.0
Izvor: Wikimedia Commons

„Ko bi rekao ovog jutra da 12 sati kasnije još uvek radimo i napredujemo,“ rekao je Makron oko 20 časova. „Smešno je to što mali broj poljoprivrednika širi nasilje na sopstvenom sajmu,“ dodao je. Kako tvrde mediji, napustio je sajam oko 21:00 časova – 13 sati nakon što je na isti stigao.

Makron se ne da, ali ne daju se ni paori

Iako su francuski predsednici često doživljavali ismevanje na godišnjem sajmu, ono što se dešavalo u subotu bilo je nešto novo. Vođe poljoprivrednika su upozorile Makrona da njegova poseta sajmu neće proći bez problema ako vlada ne ispuni njihove zahteve.

„Blocage_de_la_N124_par_les_paysans_occitans_à_L’Isle-Jourdain_(02)“, Foto: Raymond Trencavel, licencirano pod CC BY-SA 1.0
Izvor: Wikimedia Commons

Makron je započeo dan na sajmu sa ranim jutarnjim dvosatnim sastankom sa liderima tri glavna udruženja poljoprivrednika, FNSEA, „Jeunes Agriculteurs“ i „Coordination Rurale“. Stojeći pored plastičnog stola, bez sakoa i sa podvrnutim rukavima košulje, predsednik je saslušao pritužbe o cenama, administrativnim preprekama i državnoj pomoći. To je bio korak unazad u odnosu na veliku nacionalnu debatu koju je prvobitno planirao, ali je otkazana nakon svađe oko toga ko bi trebalo da bude pozvan.

„Moj stav je uvek bio da preferiram dijalog nad sukobom,“ rekao je Makron. „Mogu vam reći da se stvari rade na terenu, mi radimo na pojednostavljenju.“

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Makron je naglasio da je njegova vlada dala 62 obaveze da ispuni zahteve poljoprivrednika, uključujući i obećanja o minimalnim cenama za određene poljoprivredne proizvode.

Protestujući poljoprivrednici nisu bili impresionirani. „Da li ste ga čuli? Ne dopušta nam da govorimo, omalovažava nas. Želimo da ode,“ rekao je poljoprivrednik Erik Labar, član FNSEA, za AFP. Lider FNSEA, Arno Ruso, bio je nešto umereniji. „Postoje određeni pomaci koji nas raduju,“ rekao je za televiziju LCI. Makron je najavio da će se ponovo sastati sa poljoprivrednicima za tri nedelje, nakon zatvaranja sajma 3. marta.

Izvor: France 24