Naslovna Poljoprivreda Protesti poljoprivrednika: nove demonstracije, nema stajanja

Protesti poljoprivrednika: nove demonstracije, nema stajanja

314
0

Širom Evropske unije, protesti nezadovoljnih poljoprivrednika rastu i ne jenjavaju – štaviše, čini se da su jači no ikad. Poljoprivredni proizvođači su danas održali proteste na više lokacija u Evropskoj uniji, tražeći od vlasti da se angažuju po pitanju nekoliko zahteva, uključujući osiguranje pravičnih i stabilnih cena njihovih proizvoda, kao i regulisanje nelojalne konkurencije iz inostranstva.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Zajednički marševi poljoprivrednika, zemlja po zemlja

Demonstranti su iskazali svoj protest blokirajući granični prelaz između Poljske i Nemačke, te su u Briselu napadali policiju flašama i balegom, dok su se i farmeri okupili u Madridu, izvestio je Rojters. Na sastanku u Briselu, ministri poljoprivrede iz čitave Evropske unije obećali su danas da će preduzeti više mera za smanjenje birokratije i pružiti podršku poljoprivrednicima, nakon višenedeljnih protesta.

Poljoprivrednici su se okupili u Briselu protestujući, tvrdeći da Evropska unija ne uzima u obzir njihove zahteve, posebno kada je reč o pravednim prihodima. Istakli su da proizvode hranu, ali ne zarađuju dovoljno za život, uglavnom zbog sporazuma o slobodnoj trgovini i zbog toga što su prodajne cene ispod troškova proizvodnje.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Policija je danas u Briselu koristila vodene topove protiv demonstranata koji su bacali flaše i jaja, dok je oko 900 traktora blokiralo delove belgijske prestonice, nedaleko od zone gde su se sastajali ministri. Demonstranti su policiju gađali balama, pomorandžama i dimnim bombama, a jedan poljoprivrednik je put prekrio slamom, prenosi Brisel Tajms.

Na protestu u Madridu, farmeri iz cele Španije su duvali u pištaljke, zvonili i udarali u bubnjeve, pozivajući EU da ublaži propise i odustane od nekih izmena svoje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), uključujući subvencije i druge programe.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Njet sporazumu o slobodnoj trgovini

U Poljskoj su poljoprivrednici, ljuti zbog jeftinog uvoza iz Ukrajine u EU koji je počeo nakon što je EU pre dve godine ukinula carine na ukrajinski izvoz, blokirali autoput na graničnom prelazu sa Nemačkom.

Poljoprivrednici već nekoliko nedelja vode kampanju protiv, kako su istakli, preteranih evropskih ekoloških propisa i opadanja prihoda. U to ime, zahtevaju od Evropske unije da se povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini. Poseban fokus danas je na sporazumu Mercosur sa južnoameričkim zemljama. Podsećamo, dotični ima za cilj olakšati pristup jeftinim proizvodima na tržištima drugih.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Poljoprivrednici takođe zahtevaju regulaciju tržišta kako bi se obezbedile fer i stabilne cene. Potrena im je i potpuna poljoprivredna i prehrambena politika koja podržava agroekološke prakse i prilagođavanje uredbi o azotu.

Izvor: Dnevnik