Naslovna Vesti Protesti poljoprivrednika: Poljaci u napad!

Protesti poljoprivrednika: Poljaci u napad!

660
0

Protesti u Poljskoj samo rastu, gde je hiljade poljoprivrednika stajalo ispred kabineta premijera, paleći gume i bacajući petarde. Nezadovoljni paori su zahtevali obustavu jeftinog uvoza i ekoloških propisa za koje kažu da štete njihovoj egzistenciji.

Neki od demonstranata su nosili kovčeg s natpisom „Poljoprivrednik, živeo 20 godina, ubio ga Zeleni dogovor“, dok su drugi nosili poljske zastave, izveštava Rojters.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Nakon niza požara koji su podmetnuti ispred kabineta premijera Donalda Tuska, demonstranti su se sukobili s policijom, što je rezultiralo hapšenjem desetak osoba. Ovi protesti su bili izuzetno nasilni u poređenju s uobičajenim, pri čemu su ljudi na ulicama čak gađali policiju kamenicama i pokušavali da probiju policijski kordon oko parlamenta.

Policija je putem društvene mreže X istakla da njeni pripadnici nisu „strane u sporu“ i upozorila da se ponašanje koje ugrožava njihovu bezbednost „ne sme olako shvatiti i zahteva odlučan odgovor“. Govoreći demonstrantima, šef Unije solidarnosti Pjotr Duda je izjavio da bi klimatski neutralni Zeleni dogovor EU trebalo odbaciti.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Kako veli Duda, ujedinili su se u zajedničkom zahtevu. Prema njegovim rečima, paori se protive Zelenom dogovoru, odnosno „zelenoj prevari“ i „zelenom otrovu“ koji uništava ekonomiju Poljske. Napomenuo je pritom da su neki poljoprivrednici koji su se dovezli traktorima do prestonice bili zaustavljeni na periferiji grada.

U drugim poljskim gradovima, poljoprivrednici su blokirali puteve. Na televizijskim snimcima se vidi kako traktori na periferiji Varšave sprečavaju ulazak vozila u grad.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Poljoprivrednici širom Evropske unije zahtevaju izmene ograničenja nametnutih planom Zeleni dogovor za borbu protiv klimatskih promena, kao i ponovno uvođenje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje su ukinute nakon ruskog napada.

Protesti u Poljskoj vis a vis Ukrajina

Poljska je predložila Evropskoj uniji da prekine sve trgovinske olakšice koje je Ukrajina dobila nakon izbijanja sukoba s Rusijom, izjavio je premijer Donald Tusk.

Video Screenshot
Izvor: The Australian

Tusk je istakao da su potrebne izmene koje bi zaštitile evropsko i poljsko tržište, kao i poljske proizvođače. On je naglasio da te promene podrazumevaju vraćanje na pravila koja su važila u trgovini s Ukrajinom i drugim trećim zemljama pre početka sukoba. Premijer je dodao da, iako žele pomoći Ukrajini, istovremeno moraju zaštiti evropsko i poljsko tržište poljoprivrede.

Protesti poljoprivrednika održavaju se u Poljskoj od početka februara. Glavni zahtevi demonstranata uključuju zaustavljanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u Poljsku i odustajanje od ekoloških planova EU koji predviđaju postizanje nulte emisije do 2050. godine.

„682px-Tusk_konferencja_3“, Foto: Mateusz Włodarczyk – www.wlodarczykfoto.pl, licencirano pod CC BY-SA 3.0
Izvor: Wikimedia Commons

Tokom protesta ove nedelje, poljoprivrednici su bili neuobičajeno agresivni. U blizini zgrade premijera, sukobili su se s policijom, palili gume i bacali zapaljene predmete na zgradu.

Izvor: AgroTV (1, 2)