Naslovna Poljoprivreda Protesti poljoprivrednika: razvoj događaja u Grčkoj, Bugarskoj i Portugaliji

Protesti poljoprivrednika: razvoj događaja u Grčkoj, Bugarskoj i Portugaliji

105
0

I ove nedelje dolaze vesti o protestima poljoprivrednika u Evropi, bilo u Uniji bilo van. U ovom članku pokrivamo tri fronta. Prvi je u Grčkoj, gde dolazi do blagog pomaka u pozitivno. Drugi je u Bugarskoj, gde situacija nije baš najsrećnija. Poslednji u nizu, ali nikako po važnosti, jeste u Portugaliji, odakle poljoprivrednici planiraju nešto veliko.

No idemo redom.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Smirivanje grčkih poljoprivrednika: jeftinija struja

Grčka vlada danas je predložila dodatne mere podrške poljoprivrednicima koji već nedeljama protestuju zbog rasta cena energenata i konkurencije iz inostranstva. „Vеrujеm da možеmo da nađеmo zajеdnički jеzik, uzimajući u obzir vašu opravdanu zabrinutost“, izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis na sastanku sa predstavnicima poljoprivrednika, prenosi Rojters.

Dodao je da su poljoprivrednici od 2019. godine primili više od milijardu evra naknade za useve oštećene usled prirodnih katastrofa. Među ustupcima grčke vlade našla se, između ostalog, odluka da poljoprivrednici imaju pravo na jeftiniju struju u naredne dve godine. Poljoprivrednici su, s druge strane, nakon sastanka s Micotakisom izjavili da će pažljivo razmotriti predloge pre nego što donesu odluku o svojim sledećim koracima.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Zašto su Bugari nezadovoljni?

Dok se situacija u Grčkoj postepeno poboljšava, u Bugarskoj nije isto. Poljoprivrednici ove zemlje organizovali su protest ispred sedišta vlade, zahtevajući ostavku ministra poljoprivrede Kirila Vateva.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača (AZPB), Vencislav Vrbanov, izjavio je da ne bi došlo do protesta da je ministar Vatev već podneo ostavku, kako prenosi agencija BTA. Vrbanov je naglasio da je ministar dopustio sebi da razdvaja poljoprivrednike na „naše“ i „njihove“, te da je odgovoran za sve što se dešava u sektoru. Stoga je zatražio njegovu ostavku.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Demonstranti su nosili transparente na kojima su bile poruke poput „Lako obećavaš, a onda ne ispunjavaš“ i „Dosta eksperimenata sa bugarskom poljoprivredom“. Četiri predstavnika demonstranata primljena su u zgradu vlade gde su izneli svoje zahteve.

Poljoprivrednici sada očekuju odgovor nadležnih. Kao znak protesta protiv politike bugarske vlade u oblasti poljoprivrede, dva najveća stočara u Bugarskoj, Dimo Spasov i Canko Canev, prosuli su mleko ispred zgrade parlamenta.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Portugalski marš poljoprivrednika na Brisel

I za kraj, svratimo u Portugaliju. Konfederacija farmera iz ove zemlje boraviće u Briselu od srede do petka. Tamo planira da zatraži od komesara EU za poljoprivredu Januša Vojčehovskog da odobri 60 miliona evra državne pomoći koja se duguje ovom sektoru.

Konfederacija putuje u Brisel sa grupom od otprilike 20 osoba, na čelu s njenim predsednikom, u kojoj su članovi odbora i tehničko osoblje. „Prva stvar koju treba istaći je sastanak sa komesarom za poljoprivredu, što je, u situaciji u kojoj se nalazimo, veoma važan sastanak, Jer Evropska komisija mora da ovlasti zahtev za državnu pomoć koji je Vlada uputila da poljoprivrednicima da isplati ono što trebalo je da im plati ranije,“ ekao je Lusu Alvaro Mendonsa e Mura, predsednik konfederacije CAP. Reč je o iznosu od 60 miliona evra koji je deo vladinog paketa podrške poljoprivrednom sektoru.

YouTube Screenshot
Izvor: Global News

Sastanak sa Vojčehovskim zakazan je za sredu u sedištu Evropske komisije. „Veoma je važno da Evropska komisija brzo donese odluku. Nadam se da će uplata biti izvršena u narednih nekoliko nedelja. Poljoprivrednici ne mogu da čekaju zauvek“ naglasio je Mendonca e Moura.

Za predsednika CAP-a, drugo važno pitanje koje treba rešiti je revizija Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike, za koji Konfederacija želi da vlada predstavi „bez odlaganja“ u Briselu. Istog dana, CAP će se sastati u Komitetu profesionalnih poljoprivrednih organizacija, COPA, kako bi razgovarali o radu i aktivnostima organizacije.

„Agriculteurs_occitans_à_Agen_le_22_janvier_2024_(05)“, Foto: Raymond Trencavel, licencirano pod CC BY-SA 1.0
Izvor: Wikimedia Commons

Šta čelnici EU vele?

Na dnevnom redu u četvrtak je javni sastanak sa poljoprivrednim federacijama Nemačke, Belgije, Španije, Italije i Holandije kako bi se „analizirala opšta situacija farmera u Evropi“, kao i sastanak sa poslanicima EP i Stalnim predstavništvom Portugala pri Evropskoj uniji (REPER).

Na ovom poslednjem sastanku, CAP će obavestiti REPER o zaključcima sastanka sa komesarom za poljoprivredu. Putovanje će se završiti u petak posetom poljoprivredne proizvodnje u Flandriji. Konfederacija takođe namerava da skrene pažnju na pitanja kao što su nedostatak mera za podršku proizvodnji i strukturisana vizija za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni svet u Portugalu.

„Agriculteurs_bloquant_l’autoroute_à_Agen,_24_janvier_2024_(4)“, Foto: Raymond Trencavel, licencirano pod CC BY-SA 1.0
Izvor: Wikimedia Commons

CAP je u petak optužio ministarku poljoprivrede Mariu do Ceu Antunes da je napravila „politički manevar“ tako što je odobrila 320 miliona evra za ovaj sektor, ističući da će ove godine biti isplaćeno samo 60 miliona evra.

Odgovor vlade

Vlada je u četvrtak usvojila rezoluciju o podršci poljoprivrednom sektoru u iznosu od 320 miliona evra, sa ciljem ublažavanja efekata suše i inflacije na troškove proizvodnje.

Video Screenshot
Izvor: The Australian

Ministarstvo poljoprivrede i ishrane, koje je tada kontaktirala Lusa, objasnilo je da je ovaj iznos deo paketa podrške ovom sektoru, sa više od 400 miliona evra finansiranja, koji je pokrenula Vlada. Ostatak novca odnosi se na podršku koja zavisi od „zelenog svetla“ iz Brisela, navodi se u saopštenju.

Vlada je najavila paket podrške od više od 400 miliona evra za ublažavanje efekata suše i jačanje PEPAC-a, ali to nije sprečilo niz poljoprivrednika da protestuje.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Poljoprivrednici, koji traže veću fleksibilnost u ZPP-u, fer uslove rada i konkurencije, pravo na adekvatnu hranu i povećanje vrednosti svoje delatnosti, odlučili su da nastave sa planiranim protestima, tvrdeći da je pomoć bila „šačica ni od čega“ jer nisu definisani rokovi ili načini plaćanja.

Od tada, ministarka poljoprivrede Maria do Ceu Antunes se sastaje sa Građanskim pokretom poljoprivrednika i udruženjima i federacijama koje predstavljaju sektor.

Izvori: Dnevnik, AgroTV, Euractiv