Naslovna Poljoprivreda Protesti poljoprivrednika: španski, moldavski i poljski katastar se javlja

Protesti poljoprivrednika: španski, moldavski i poljski katastar se javlja

111
0

Ne, protesti poljoprivrednika se ne smiruju u Evropi, čak i van granica Unije. Agrar eksplodira, a deeskalacija nije na vidiku. Uz standardne vesti iz Španije i Poljske, ovaj put imamo priliku da čujemo i šta moldavske paore tišti. Sleduje kratki pregled nemira u ove tri zemlje.

Protesti poljoprivrednika, zemlja po zemlja

Korida besa hispanskih poljoprivrednika

AI generisana fotografija
Softver: Stable Diffusion

Poljoprivrednici u Španiji već sedmi dan izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog mera EU koje se tiču održivosti, a koje će ih finansijski opteretiti. Protesti su se proširili širom zemlje, gde poljoprivrednici traktorima blokiraju puteve, istovremeno tražeći veću podršku vlade zbog suše i rastućih troškova proizvodnje.

Poslednje tri godine Španija je bila suočena sa nedostatkom padavina i rekordno visokim temperaturama, a očekuje se da će se situacija dodatno pogoršati usled klimatskih promena, posebno u regionu Mediterana koji se brže zagreva od drugih. U isto vreme, organizacije iz transportnog sektora su pokrenule štrajkove kako bi zaustavile aktivnosti na auto-putevima, ističući da su transportni i poljoprivredni sektori ujedinjeni u zahtevu za promenama.

Ură din tei

AI generisana fotografija
Softver: Stable Diffusion

U ponedeljak, poljoprivrednici u Moldaviji su blokirali jedan granični prelaz s Rumunijom koristeći traktore kao deo svojih protesta. Njihovo nezadovoljstvo proističe iz nedostatka intervencija države u vidu podsticaja kako bi im pomogla da nadoknade gubitke koje su pretrpeli tokom prethodne dve godine. Tvrdili su da bez finansijske injekcije od najmanje 400 miliona moldavskih leja (oko 20,8 miliona evra), neće biti u mogućnosti da započnu prolećne radove na poljima.

Udruženje Forta Fermierlior, koje je pokrenulo proteste, upozorava da situacija za male i srednje poljoprivrednike nikada nije bila ovako složena i izražava strah da bi kriza mogla dovesti do propasti hiljada poljoprivrednih proizvođača i desetina ruralnih lokaliteta.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Vlada je odbila sve zahteve poljoprivrednika kada su protestovali krajem prošle godine, uključujući zahtev proizvođača žitarica za intervenciju vlade u pregovorima s poslovnim bankama radi obezbeđivanja olakšica. U odgovoru, vlada je istakla da ne može da se meša u poslovanje komercijalnih banaka.

Međutim, u avgustu prošle godine, vlada u Kišinjevu je isplatila oko 10,4 miliona evra malim poljoprivrednicima. Time je oko 3.000 njih izbeglo bankrot.

U Varšavi ništa novo

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

U međuvremenu, poljoprivrednici u Poljskoj su se ponovo okupili na ulicama juče, nakon što su već organizovali proteste u petak. Najavili su da će nastaviti s demonstracijama tokom celog februara.

Oni ističu da, iako podržavaju Ukrajinu, izvoz iz ove zemlje u EU je prevelik i ima značajan uticaj na domaće tržište. Neki od protestanata su čak bacali terete ukrajinskog žita na graničnim prelazima s Poljskom. Takođe, naglašavaju da nisu namerno isticali ukrajinske zastave na svojim traktorima.

Izvor: Euronews Srbija