Naslovna Vesti Protesti poljoprivrednika: sumacija za drugu polovinu februara

Protesti poljoprivrednika: sumacija za drugu polovinu februara

351
0

Već se mart bliži, a protesti poljoprivrednika ne jenjavaju. Evropa, Azija, Afrika – što se više udaljavamo od EU epicentra, to sve više raste. Prema tome, cenimo da je red da se situacija malo sumira.

Video Screenshot
Izvor: The Australian

Pečal poljoprivrednika malo ko čuje

U Francuskoj, gde je prošlog meseca bilo najžešće, ponovo je došlo do spektakularnih akcija, na svega nekoliko dana od tradicionalnog pariskog sajma poljoprivrede, najvećeg u ovom delu sveta, koji započinje u subotu.

Razočarani odugovlačenjem u ispunjavanju obećanih ustupaka vlade, traktoristi su izašli na ulice Marselja. U najvećoj mediteranskoj luci pedesetak traktora i oko dvesta poljoprivrednika prodefilovali su glavnom avenijom Kanebijer do Stare Luke. Traktorom sa viljuškom, nalik na buldožer, prokrčili su prolaz, srušili kočiće i stablo na trotoaru, a onda kamionom probili ulaz u Regionalnu direkciju za čovekovu okolinu, da bi je potom napulini slamom. Ispred gradske prefekture istovarili su stajsko đubrivo. Jedan besni učesnik protesta je izjavio da je dobra stvar u tome je što miris ostaje. Smrad, kako kaže, će ih podsećati na neispunjena obećanja.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Jedan poljoprivrednik je povređen. Situacija je daleko od mirne. Mnogi misle da država nije održala reč. Finansijska pomoć, kažu, ne stiže, a nije ni olakšana administrativna procedura. Očekuje se da se danas premijer Gabrijel Atal ponovo obrati javnosti. Pobunjeni ratar je pred kamerama francuske televizije rekao par bitnih rečenica. „Ne želimo sve da polomimo i zapalimo, ali nateraće nas da budemo radikalni. Nemamo šta da izgubimo,“ dodao je.

U Gornjim Pirenejima, na krajnjem jugozapadu zemlje, istovarene su stare gume koje sprečavaju prilaz jednom od velikih supermarketa, čime se nastavlja borba protiv nelojalne konkurencije. U oblasti Gar, na jugu, učesnici protesta su palili puna kolica uvezenog voća i povrća.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Hiljadu kilometara dalje, na severu, u Dankerku, pedesetak traktorista usporilo je saobraćaj vozeći sporo u koloni. Pored nezadovoljstva zbog eksproprijacije zemljišta za proširenje luke, bunt su dodatno izrazili. Smatraju da je ovo poslednja upozorenja pre nego što preduzmu ozbiljnije korake. Istovremeno, kružni tokovi širom Francuske su blokirani. Mnogi su najavili pometnju na predstojećem Sajmu poljoprivrede, pri čemu ih podržava građanstvo.

Bukti na svim meridijanima

U Češkoj, stotine poljoprivrednika protestovalo je u ponedeljak ispred resornog ministarstva u Pragu. Iskazali su nezadovoljstvo zbog rasta troškova, uvoza ukrajinskih proizvoda i „zelenog pakta“ Evropske unije. Vlasti tvrde da se radi o „instrumentalizaciji protesta“. S druge strane, učesnici protesta planirali su da ostanu u prestonici najmanje dva dana.

Poljski ratari takođe protestuju. Blokirali su prilaz granici s Ukrajinom u mestu Dorohusk. Podršku poljoprivrednicima pružaju rudari i kamiondžije. Njihov cilj su „evropski zeleni dogovor“ i poljoprivredni proizvodi koji dolaze iz susedne zemlje u ratu, oslobođeni nameta. Oko tri hiljade kamiona zaustavljeno je i ne može da pređe granicu.

Video Screenshot
Izvor: The Australian

Stotine grčkih ratara krenule su traktorima ka sedištu parlamenta u Atini. Izneli su zahteve slične onima svojih kolega širom Evrope. Bune se protiv nelojalne konkurencije, obilja propisa, visokih nameta i niskih prihoda. Saobraćaj je blokiran, dok je drugi deo poljoprivrednika stizao autobusima u prestonicu iz celog regiona.

Nekoliko stotina hrvatskih poljoprivrednika takođe je izašlo na ulice traktorima, tražeći suštinska rešenja od Zagreba i Brisela.

Izvor: Večernje novosti