Naslovna Vesti Protesti poljoprivrednika u Francuskoj: novi razvoji događaja

Protesti poljoprivrednika u Francuskoj: novi razvoji događaja

64
0

Kako smo istakli već, protesti poljoprivrednika širom Evrope ne pokazuju znake usporavanja…odnosno, ne u toj meri. U francuskom reonu protestne situacije imamo par vesti koje mogu da dovedu do blagih promena u toku delovanja agrarnih proizvođača i omražene im vlasti.

Dva sindikata poljoprivrednika prekidaju proteste

Dva prominentna sindikata poljoprivrednika u Francuskoj, FNSEA i Mladi poljoprivrednici, objavili su da prekidaju proteste i povlače blokade na putevima širom zemlje. Sindikat Ruralna saradnja (Coordination Rurale) je, s druge strane, pozvao na očuvanje barikada.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Odluka o prekidu protesta doneta je nakon što su sindikati procenili da su nove mere koje je predstavio francuski premijer Gabrijel Atal zadovoljavajuće. Poljoprivrednici su se daniima protestovali, izražavajući nezadovoljstvo zbog niskih primanja, stroge regulative i nelojalne konkurencije iz inostranstva. Arno Gajo, predsednik sindikata Mladi poljoprivrednici, zajedno sa liderom FNSEA, pozvao je članove da obustave blokade. „Reč je o opipljivom napretku u nizu tačaka, računajući i hitne mere za finansijsku podršku poljoprivrednicima i proizvođačima vina,“ naglasio je predsednik FNSEA Arno Ruso.

Reč premijera

Premijer Gabrijel Atal je ranije najavio novi paket mera, nadovezujući se na prethodna obećanja iznetih u proteklim danima.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Njegova izjava je usledila dok su konvoji sa stotinama farmera u traktorima pravili haos ispred sedišta Evropske unije. Nezadovoljni paori su tražili od lidera na samitu EU da im obezbede oslobađanje od rasta cena i kompleksne birokratije. Atal je naknadno saopštio da će Francuska doneti zakon kako bi osigurala suverenitet u snabdevanju hranom, odnosno obezbedila dovoljno domaćih poljoprivrednih proizvoda za unutrašnje potrebe.

Prema njegovim rečima, ključno je jačanje napora na rešavanju problema poljoprivrednika na nivou EU. Ovo je posebno ključno u vezi sa sporazumima o slobodnoj trgovini koji omogućavaju uvoz jeftinih poljoprivrednih proizvoda u zemlje članice Unije. Istakao je da nije prihvatljivo da Francuska pristane na sporazum o slobodnoj trgovini između EU i latinoameričkih zemalja članica Merkosura koji se trenutno razmatra.

„Blocage_de_la_N124_par_les_paysans_occitans_à_L’Isle-Jourdain_(02)“, Foto: Raymond Trencavel, licencirano pod CC BY-SA 1.0
Izvor: Wikimedia Commons

U nastavku izjave, premijer je naglasio da će Francuska pojačati bezbednosne provere hrane iz uvoza, posebno s ciljem osiguranja da uvezena hrana ne sadrži tragove pesticida koji su zabranjeni u Francuskoj ili EU. Dodatno je napomenuo da Francuska planira hitnu zabranu uvoza voća i povrća tretiranog pesticidom tiaklopridom.

Reč predsednika

Aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron se takođe obratio medijima povodom situacije. Izjavio je da se evropski poljoprivredni sektor nalazi u velikoj krizi. Zato bi, tvrdi on, trebalo drastično da promeni svoja pravila.

Nakon samita evropskih lidera u Briselu, predsednik Emanuel Makron je potvrdio da je Pariz protiv sporazuma o slobodnoj trgovini sa organizacijom Merkosur, koju čine zemlje Južne Amerike, izveštava Rojters.

„Emmanuel_Macron_(32605283887)“, fotografisao Jacques Paquier, licencirano pod CC BY-SA 2.0
Izvor: Wikimedia Commons

Makron je izjavio da je sve što zahteva da ekološka i higijenska pravila, koja se nametnu francuskim poljoprivrednicima, važe i za druge. Dodao je da želi jasne odgovore u vezi sa Merkosurom. Tom prilikom je istakao da ne želi da se potpiše sporazum u trenutnoj formi. Kako je apostrofirao, nedostaju garancije da će uvozni proizvodi iz tih južnoameričkih zemalja morati poštovati slična pravila kao evropski.

Nakon samita u Briselu, koji je bio obeležen masovnim protestima poljoprivrednika s celog kontinenta, Makron je istakao potrebu za uspostavljanjem zajedničkog mehanizma u EU. Dotični će garantovati fer cene koje trgovci na malo i prehrambeni giganti plaćaju proizvođačima.

„European_Commission.svg“, Izvor: European Commission, slika u javnom domenu
Izvor: Wikimedia Commons

Reč Evropske Komisije

Pre nekoliko dana, Evropska komisija je potvrdila nastavak pregovora o trgovinskom sporazumu sa južnoameričkom organizacijom Merkosur. Ovo se odvija uprkos ranijoj izjavi Kancelarije predsednika Francuske da je Evropska unija stavila tačku na ove razgovore, izvestio je Rojters.

Portparol Evropske komisije, Kristijan Vigand, izjavio je da EU i dalje pregovara i radi na postizanju sporazuma koji poštuje evropske ciljeve održivog razvoja i osetljive tačke, posebno u sektoru poljoprivrede.

„1280px-Flag_of_Mercosur.svg“, Fotografiju dostavio Fvasconcellos, slika u javnom domenu
Izvor: Wikimedia Commons

Podsećamo da su EU i južnoamerički blok zemalja Merkosur, čije su članice Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, postigli tekst trgovinskog sporazuma 2019. godine. Sporazum je upriličen nakon dve decenije pregovora. Francuska je izrazila rezervisanost u vezi sa mogućim sporazumom između EU i Merkosura više puta.

Izvori: AgroTV (1, 2)

 

Prethodni tekstPšenica ište sneg
Sledeći teksteAgrar radionica u Beočinu, zimska škola poljoprivrede u Ivanjici, a vest o oba na „Boljoj zemlji“