Naslovna Poljoprivreda Protesti poljoprivrednika: Znaci pomirenja i nova žarišta

Protesti poljoprivrednika: Znaci pomirenja i nova žarišta

331
0

Da li će se strast poljoprivrednika smiriti ako se pčelarima ispomogne? Ima li dogovora? I šta tačno vele u Sloveniji? Da, protesti paora širom Evrope (a i šire) nastavljaju da tutnje, te evo nove ture novosti na tom frontu samo za vas.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

„Slušamo prijave poljoprivrednika“; EU o nepoštenoj trgovinskoj praksi

Evropska unija je pozvala poljoprivrednike i manje dobavljače hrane da podele svoja iskustva o nepoštenoj trgovinskoj praksi usred nedavnih protesta poljoprivrednika širom Evrope. Protesti su izbili zbog tvrdnji da su kupci nepravedno postupali prema njima.

U saopštenju se ističe da će poljoprivrednici i manji dobavljači moći da izraze svoje brige i podele svoja iskustva putem ankete koju je pokrenula EU.

Takođe, EU je najavila da će u martu državama članicama predstaviti niz akcija koje će obuhvatiti pitanja kao što su transparentnost na tržištu i sprovođenje direktive protiv nepoštene trgovinske prakse.

Iako postoji direktiva koja reguliše ove probleme, mnogi poljoprivrednici se i dalje suočavaju s različitim izazovima u odnosima s kupcima, posebno velikim supermarketima. Ti problemi uključuju kašnjenje u plaćanju, otkazivanje porudžbina u poslednjem trenutku i unilateralne ili retroaktivne promene ugovora.

Izvor: Pixabay

Iako je EU odustala od nekih delova Zelenog sporazuma, poljoprivrednici i dalje izražavaju nezadovoljstvo i protive se planiranom usvajanju obaveze smanjenja korišćenja zemljišta tretiranog pesticidima, kao i smanjenju obradivih površina u korist prirodnih staništa.

Pčelinje muke? Evo ruke

Ajmo sad u Francusku. Ministarstvo poljoprivrede ove zemlje objavilo je da je izdvojilo pet miliona evra za podršku pčelarima, nakon što je grupa proizvođača meda pridružila se protestima poljoprivrednika ovog meseca zbog rastućih troškova proizvodnje, povećane birokratije i drugih izazova.

Photo by Anete Lusina: https://www.pexels.com/photo/crop-farmer-taking-honeycomb-from-beehive-5247969/

Francuski pčelari suočavaju se s različitim problemima, uključujući akumulaciju zaliha, konkurenciju iz inostranstva, gubitke u proizvodnji zbog promena klime i invaziju azijskog stršljena, insekta koji može uništiti čitavu košnicu za nekoliko sati, izveštava Rojters.

Rojters dodaje da Francuska spada među najveće proizvođače meda u Evropskoj uniji. U ovoj zemlji je više od 71.000 pčelara koji drže gotovo 1,4 miliona košnica. U januaru je Evropska unija usvojila usklađene metode analize kako bi otkrila falsifikovani med, koji često sadrži dodati šećer.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Slovenački epski ciklus počinje

I za kraj, da počujemo šta se to šuška kod Triglava.

Slovenački poljoprivrednici planiraju organizovanje novih protesta, nakon što su danas održali sastanke u ministarstvima poljoprivrede i finansija kako bi razgovarali o poreskom statusu direktnih plaćanja za poljoprivredu u manje povoljnim područjima. Istakli su da nije postignut nikakav značajan napredak.

Photo by cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/10-and-10-euro-banknotes-3943740/

Na današnjem sastanku nisu dogovorene konkretne mere. Upravo to je dovelo do odluke sindikata poljoprivrednika da intenziviraju pritisak organizovanjem protestnih aktivnosti. Ovo je izjavilo bezmalo šest sindikata iz Slovenije.

Ministarka poljoprivrede Mateja Čalušić i ministarka finansija Katja Božić predložile su formiranje radne grupe koja će do kraja aprila izraditi predlog za poljoprivrednike. Poljoprivrednici ne prigovaraju ovom predlogu. Međutim, naknadno su istakli da i dalje insistiraju na tome da se plaćanja izuzmu iz oslobađanja poreza na dohodak.

Izvori: AgroTV (1, 2), Blic