Naslovna Mehanizacija Protivgradna zaštita: šumadijska i jablanička edicija

Protivgradna zaštita: šumadijska i jablanička edicija

74
0

Po poljoprivrednike, a i prosečni plebs, protivgradna zaštita je jako bitna, pogotovo sada kada klima haotično menja svoj karakter. Prema tome, bacimo pogled kako se priprema protivgradna zaštita u dva reona Srbije.

Izvor: Shutterstock/Dreamframer

Protivgradna zaštita u Čačku

Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidro-meteorološkog zavoda (RHMZ), izjavio je danas da je Srbija spremna za sezonu odbrane od grada, koja počinje danas i trajaće do 15. oktobra. Istakao je da su sva 13 radarskih centara aktivna i dežuraju neprekidno, u petnaestodnevnim smenama, dok se posmatranje vrši putem određenog broja stanica. Takođe je naglasio da je nabavljen dovoljan broj protivgradnih raketa za ovu sezonu, a da će se broj raspoloživih raketa povećati aktivnostima lokalnih samouprava.

„Obеzbеđеn jе budžеt, izvršеnе su svе potrеbnе nabavkе“, apostrofirao je Nikolić. „Obеzbеdili smo za start sеzonе 23. 390 protivgradnih rakеta što jе višе nеgo dovoljno. Taj broj ćе sе i povеćati najavljеnom nabavkom lokalnih samouprava dodatnih količina za dеjstvo na svojojim tеritorijama“.

Image by Hans from Pixabay

Temperaturne pojedinosti

Nikolić ističe da Srbija, s obzirom na svoje klimatske karakteristike, spada u regione gde je grad relativno čest meteorološki fenomen, što ima negativne posledice na osnovnu poljoprivrednu proizvodnju, posebno nakon perioda suše.

„Grad generišu oblaci koji se nazivaju kumulonimbusi ili oblaci vertikalnog razvitka, u letnjim periodima godine,“ dodao je Nikolić. „Kada ih pogledate, vizuelno oni liče na jednu planinu. Donja baza im je na 500, 600 metara, dakle na negativnim temperaturama, a visina vrha može biti na 15 do 20 kilometara i temperaturama od −40 do −80 °C. U takvom kumulonimbusu, grad se ne stvara svuda u toj oblačnoj zapremini, već se stvara na uskim zonama na onim visinama gde od −4 do −12 °C i te zone se uspešno otkrivaju radarskim i radio sondažnim merenjima.“

Image by Etienne Marais from Pixabay

U zaključku izjave, istakao je da sе dеjstvo vrši tako što sе rakеtnim sistеmom ubacujе rеagnеs, odnosno jеzgra kristalizacijе u vеć pomеnutu oblačnu zonu gdе sе stvaraju prvi еmbrioni grada.

Protivgradna zaštita u Leskovcu

Sezona protivgradne zaštite zvanično počinje od danas. Leskovčani su, naravno, spremni za istu kao zapeta puška, veli Grujica Stojković, predsednik udruženja protivgradnih strelaca Leskovac. „Za sad je hvala Bogu čisto, ali najveći problem i najviše nas strelce plaši kad nam dođe oblak iz pravca Bugarske“, navodi Stojković.

Photo by David Trinks on Unsplash

Stalno je sa pogledom uprtim u nebo od aprila do oktobra. Sa 18 godina iskustva, tačno zna kada preti grad. Živeći od poljoprivrede, Stojković nije obeshrabren radom ni tokom noći ni u vreme nevremena. Ponekad čeka satima spreman pored lansirne rampe.

Stojković ističe da imaju uvek pravovremeni dolazak na stanicu i pravovremeno dejstvo, što je ključno kako bi se sprečile veće štete od grada. Dodaje da udruženje prima mesečnu naknadu od 5000 dinara od Republičkog hidro-meteorološkog zavoda. Napominje da zbog nedostatka finansiranja, neke stanice, od ukupno 31 na teritoriji grada Leskovca, rizikuju da ostanu bez strelaca.

Photo by Cody A on Unsplash

„Polako se gubi interesovanje. Imamo i nešto smanjen broj stanica. Ove godine do sada imamo sklopljene ugovore sa 23 stanice, u pregovorima je još nekoliko, ali to naknadno, videćemo koji će konačno broj stanica biti“, navodi on.

Dosta toga je pod zaštitom

Strelci čuvaju 57 000 hektara plodnih oranica u leskovačkoj kotlini. Njihov odgovoran i požrtvovan rad doprineo je tome da štete od grada budu najmanje u Srbiji već 15 godina. Novica Jovanović, poljoprivrednik iz Donjeg Stopanja, smatra da je situacija sada drugačija i da su mnogo zadovoljniji, ističući da je mnogo toga sada zaštićeno.

Foto: Pixabay

U Udruženju ističu da bi bilo teško opstati bez podrške grada. Navode da grad Leskovac finansira rad strelaca od 2017. godine putem izdvajanja sredstava Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Ove godine je obezbeđeno 6 miliona dinara za naknade.

„Izdvojio je 7 miliona dinara za nabavku 120 protivgradnih raketa vertikalnog dometa. Inače svake godine grad Leskovac i na taj način pruža podršku u toj oblasti. Grad Leskovac je izdvojio i 3 miliona dinara za rekonstrukciju protivgradnih stanica“, veli Rade Velinov, šef odeljenja za privredu i poljoprivredu GU Leskovac.

Foto: Pixabay

Početkom sezone, skladišta su napunjena. U svakoj stanici se nalazi 10 raketa. Pripremljeni su da dočekaju najavljeni, iznenadni preokret u vremenskim prilikama u narednim danima.

Izvori: Dnevnik, RTS