Naslovna Blog Provera kvaliteta hrane za ljubimce

Provera kvaliteta hrane za ljubimce

86
0

Holandski Univerzitet Vageningen razvio je smernice za drugačiji pristup testiranju kvaliteta hrane za kućne ljubimce. U budućnosti će vlasnici kućnih ljubimaca samostalno sprovoditi ove testove. Samo „kućno“ testiranje pružiće dodatne informacije o kvalitetu hrane, a zasnivaće se na zapažanjima vlasnika životinja.

Proces testiranja kvaliteta hrane za kućne ljubimce ograničiće se na nekoliko dana. Ljubimci će imati rok od jednog ili dva dana da se prilagode novoj hrani, nakon čega će vlasnici tokom jednog dana (u slučaju pasa) ili tri dana (u slučaju mačaka) prikupljati izmet kako bi utvrdili svarljivost hrane.

Image by Ludwig Willimann from Pixabay

Šta podaci kažu o kvalitetu hrane za životinje?

Istraživanje ukazuje na to da psi i mačke brzo mogu pokazati svoje preferencije prema hrani. Aspekt kvaliteta hrane, meren prema stepenu konzumacije, predstavlja značajan faktor.

Važno je napomenuti da postoji značajna varijacija unutar populacije kućnih ljubimaca. Na primer, postoji 400 različitih rasa pasa s težinom tela koja se kreće od jednog do 100 kilograma. Osim toga, ljubimci se razlikuju po uzrastu i nivou aktivnosti.

Image by Natasha G from Pixabay

Prilikom odabira testnih grupa i utvrđivanja njihove veličine, treba uzeti u obzir ovu varijaciju. Broj životinja uključenih u testiranje zavisi od željene preciznosti rezultata, vrste hrane i raznolikosti populacije. U situacijama kada je varijacija u uzrastu značajna, potrebno je više životinja kako bi rezultati testa bili precizniji.

Ovakva opsežna studija nikada ranije nije sprovedena za testiranje hrane za kućne ljubimce u kućnim uslovima. Ključni element testiranja kod kuće je uloga vlasnika kućnog ljubimca. Vlasnik igra važnu ulogu u posmatranju reakcije ljubimca na novu hranu i može tumačiti ponašanje, s obzirom da najbolje poznaje svoju životinju. Kao osoba koja će konačno kupiti hranu, mišljenje vlasnika ima značajan uticaj.

Image by Debbie Miller from Pixabay

Dodatne informacije

Sa druge strane, javlja se manji izazov, jer vlasnik nesvesno može uticati na životinju i njeno ponašanje, uključujući i prihvatanje hrane.

U poslednje vreme, emocionalna veza između vlasnika i njihovih ljubimaca postaje sve jača. Psi i mačke se sve više smatraju članovima porodice, što dovodi do toga da su vlasnici postali zahtevniji kada je u pitanju hrana koju biraju za svoje ljubimce. Istraživanje čak ukazuje na to da su neki vlasnici pasa više zabrinuti za kvalitet hrane koju daju svojim psima nego za sopstvenu ishranu.

Image by ally j from Pixabay

Industrija proizvodnje hrane za kućne ljubimce predstavlja ogroman globalni sektor. Prošle godine je proizvedeno 35 milijardi tona hrane za kućne ljubimce, što je dostiglo vrednost od ukupno 110 milijardi evra. Prognoze sugerišu da će ova cifra porasti na 150 milijardi evra u narednim godinama. Trenutno, proizvođači rutinski testiraju ukus i svarljivost svojih proizvoda pre nego što ih plasiraju na tržište.

Izvor: Poljoprivrednik