Naslovna Vesti Provincija Džeđang, srpska vina i podjednako srpske jabuke; vesti za petak

Provincija Džeđang, srpska vina i podjednako srpske jabuke; vesti za petak

72
0

Kako to pokrajina Džeđang sarađuje sa Vojvodinom? Zašto nemamo dovoljno geografskih oznaka za vino? Ko jede naše jabuke? Ko ih kupuje? A ko kupuje vina? Ima li Džeđang vina? Saznajmo sve ovo – i manje – zajedno.

Izvor: Maja Gojković – zvanični Instagram profil

Dakle, prvo Džeđang i Vojvodina

U četvrtak, 30. juna, se predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković sastala sa privrednom delegacijom kineske provincije Džeđang, koju je predvodio predsednik Asocijacije za promociju ekonomije, trgovine, kulture i turizma Srbije i Kine, Zoe Junvei. Na sastanku je dogovoreno uspostavljanje saradnje između AP Vojvodine i kineske provincije Džeđang, a potpisivanje Memoranduma o razumevanju zakazano je za kraj juna u Pokrajinskoj vladi.

Sagovornici su istakli velike potencijale za saradnju u oblastima poput poljoprivrede, obrazovanja, nauke, kulture i turizma. Predsednica Gojković je naglasila tradicionalno prijateljstvo i regionalnu saradnju između dve zemlje, dok je Zoe Junvei istakao brz razvoj AP Vojvodine i interes kineskih kompanija za ulaganje u ovu regiju. Takođe, prisustvovali su članovi Pokrajinske vlade.

Photo by Scott Warman on Unsplash

Pa onda vinari i geografsko poreklo proizvoda

Trenutno u Šumadijskom vinskom rejonu ima 61 član, od kojih je 42 vinarije, dok su ostali vinogradari. Od ukupnog broja vinarija, samo 12 proizvodi vino koje ima zaštićeno geografsko poreklo. Predsednik Udruženja vinara Šumadije, Saša Novaković, naglašava važnost zaštite geografskog porekla kao ključnog pitanja.

„Udruženje je prvo uradilo zaštitu geografskog porekla u Srbiji, što nas je postavilo kao zvezdu vodilju u novoj epohi vinogradarstva i proizvodnje vina u Srbiji. Međutim, kod nas vinari ne prepoznaju ili nemaju valjanog razloga za proizvodnju vina sa geografskim poreklom, zato što u Srbiji i celom regionu, ne postoje cenovne razlike između vina sa geografskim poreklom i stonih, sortnih vina“, istakao je Novaković.

Foto: Pixabay

I na kraju promet srpskih jabuka napolju

Prema izveštaju Federalne veterinarske i fitosanitarne službe datom za TASS, od početka godine do 26. maja, Rusija je uvezla ukupno 178.300 metričkih tona jabuka, od kojih je najviše stiglo iz Srbije. Prema istom izvoru, uvoz jabuka u Rusiju iz Srbije iznosio je 30.900 metričkih tona, iz Azerbejdžana 28.400 metričkih tona, a iz Kine 15.200 metričkih tona. S druge strane, izvoz ruskih jabuka iznosio je 417.030 metričkih tona.

Izvori: RTV, AgroNews, Dnevnik