Naslovna Vesti „ProWein“ 2024: srpska vina i rakije od Berlina do Trakije

„ProWein“ 2024: srpska vina i rakije od Berlina do Trakije

78
0

Na nedavno započetom međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića „ProWein“ 2024 u Dizeldorfu, srpski proizvođači vina i destileri su predstavili svoje vrhunske proizvode i postigli izvanredan uspeh. Organizaciju ovog događaja omogućile su Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije.

Izvor: PROWEIN zvanični sajt

Srbija osvojila „ProWein“

Na nacionalnom štandu Srbije se predstavilo 13 vinarija i destilerija, među kojima su Vinarija Doja, Destilerija Blagojević, Vinarija Drašković, Destilerija Šurlan, Atelje vina Šapat, Sena Spirits, Vinarija 100 žena, Stara Sokolova, Vinarija Despotika, Destilerija Despot, Vinarija Aleksandrovic, Destilerija Bosiljčić i Emperus destilerija. ProWein ove godine su obeležili mnogobrojni poslovni sastanci, a bila je i prilika za susret predsednika Saveza vinara, Stevana Rajte, i Marka Obradovića, direktora sektora marketinga Privredne komore Srbije, sa Džoš Guom, direktorom ProWein sajma u Šangaju, kao i za sastanak sa predstavnicima sajma vina koji se održava u maju u Londonu.

Nakon veoma uspešnog prošlogodišnjeg predstavljanja Republike Srbije u Šangaju i učešća uticajnih kineskih somelijera na sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana, razgovaralo se o planovima za naredni period sa kineskim prijateljem Džošem Gu-om, direktorom sajma „ProWine“ u Šangaju, i njegovim saradnicima. Marko Obradović, direktor sektora marketinga Privredne komore Srbije, izjavio je da ih očekuju još intenzivnije aktivnosti u cilju promocije srpskih vina i rakija, kao i sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana u NR Kini.

Izvor: ProWein zvanična Fejsbuk stranica

Džoš Gu o našim proizvodima

Džoš Gu je najavio svoje prisustvo na Vinskoj viziji Otvorenog Balkana koja će se održati u novembru u Beogradu. Na maskerklasu tokom zvaničnog programa sajma „ProWein“, Kerolajn Gilbi, Master of Wine, upoznala je stručnjake i profesionalne kupce sa vinima Srbije. Gilbi je predstavila pažljivo odabrana srpska vina iz različitih vinskih regija, istaknuvši raznovrsnost i neotkrivene potencijale srpske vinske scene. Prema njenom izboru, predstavljena su sledeća vina iz Srbije:

  • „Biser Smederevka“ – Vinarija Aleksić
  • „Tamjanika 2023“ – Tarpoš vinarija
  • „Belina 2022“ – Vinarija Matijašević
  • „Geronimo 2021“ – Vinarija Erdevik
  • „Grašac Grand Fru 2020“ – Vinarija Vinčić
  • „Rapsodija Kadarka 2018“ – Vinarija Tonković
  • „Bukovski Cuvee 2020“ – Vinarija Matalj
  • „Breg Prokupac 2020“ – Vinarija Doja
  • „Milanović Probus 2021“ – Vinarija Milanović
Izvor: ProWein zvanična Fejsbuk stranica

Izlagači su bili oduševljeni, ističući izvanredne poslovne kontakte i pozitivne reakcije stručnjaka. Ova uspešna promocija jača ne samo poziciju srpskih vina na globalnoj sceni, već otvara i vrata prema evropskom i svetskom tržištu, što doprinosi jačanju ugleda srpske vinske scene širom sveta. Srpski vinari su prepoznali ovu priliku da pokažu bogatstvo i raznolikost srpskih vina, što doprinosi jačanju pozicije Srbije na globalnoj vinskoj sceni. Utisci izlagača i interesovanje publike očekuje se da će dalje doprineti razvoju srpske vinske industrije na internacionalnom nivou.

Izvor: 24 Sedam