Naslovna Vesti Pršut, vino i zeleni agrar: nadolazeći događaji

Pršut, vino i zeleni agrar: nadolazeći događaji

382
0

Mart samo što nije, a evo već se nižu događaji. Ovaj put za vas predstavljamo tri eventa koji pokrivaju pršut, vino i zelene prakse u poljoprivredi. Napred!

Izvor: Pršutijada – zvanična Fejsbuk stranica

Na mene jedan pršut, molim! Otvara se „Pršutijada“ na Mačkatu

Muzičari Branko Ristić i Saša Petrović (poznatiji kao Sale Show) će nastupiti na početku otvaranja „Pršutijade“ koja će se održati u petak u 10 časova na Mačkatu, poznatom mestu za ovu manifestaciju na Zlatiboru. Ovi majstori violine su nedavno proglašeni za vrhunske na 5. Jubilarnom Saboru violinista Srbije u Pranjanima. Ovo će pružiti posetiocima „Pršutijade“ priliku da uživaju u njihovom izvođenju na violini, a takođe će biti pozvani da prisustvuju predstojećem Saboru koji se ove godine održava u Pranjanima 16, 17. i 18. avgusta.

Sajam suhomesnatih proizvoda „Pršutijada 2024“. planiran je za petak, 1. marta. Svečano otvaranje i proglašenje pobednika će biti u 10 časova u porti crkve Svetog Ilije u Mačkatu. Na ovom događaju, deset izlagača će se okupiti u centru gastronomskog uživanja u selu Mačkat, pružajući posetiocima priliku da vide i probaju tradicionalne proizvode visokog kvaliteta, uključujući domaće mesne proizvode kao što je pršut, karakteristične za područje opštine Čajetina. „Pršutijada“, zbog svoje popularnosti i posetilaca iz različitih krajeva, spada među nacionalne manifestacije i ima značajno mesto u ukupnoj gastronomsko-turističkoj ponudi Zlatibora.

Izvor: Pršutijada – zvanična Fejsbuk stranica

Tokom sva tri dana trajanja „Pršutijade“, od 9 do 18 časova, održavaće se sajamska prodaja suhomesnatih proizvoda, omogućavajući posetiocima da kupe i probaju čuvene delikatese ovog kraja, uključujući goveđu i svinjsku pršutu, stelju, slaninu, kobasice i druge proizvode. Organizacija ovog događaja je pod nadležnošću Udruženja proizvođača suhomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, uz podršku opštine Čajetina i drugih institucija.

„ZERO Food Waste Expo“ spreman k’o zapeta puška (od organskog materijala, razume se)

Privredna komora Srbije objavila je održavanje skupa „ZERO Food Waste Expo“ koji će se održati u sredu, 6. marta 2024. godine, u Art Hotelu u Beogradu.

Izvor: Zero Food Waste Expo

Ovaj događaj organizuje Institut za opštu i fizičku hemiju Beograd u partnerstvu sa Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Tehničkim univerzitetom Tallin, Univerzitetom u Salernu i Univerzitetom za poljoprivredu i veterinarsku medicinu Bukurešt, u okviru Erasmus+ projekta pod nazivom „Zero food waste education of Z generation of European citizens“ (Edukacija Z generacije evropskih građana o nultom otpadu od hrane).

Tokom skupa, planirano je predstavljanje rezultata projekta ZeeWaste4EU, uz učešće predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i predstavnika nevladinih organizacija i organizacija građana koje su zainteresovane ili aktivne u distribuciji i obradi viškova hrane.

Izvor: Zero Food Waste Expo

E sad, ne izostavimo ni „Dane vina“

U organizaciji Mesne zajednice Rivica i Zavičajnog društva „Fruškogorje“, održaće se 23. Dani vina u Rivici, zakazani za 2. i 3. mart 2024. godine.

Ovi dani predstavljaju najstariju vinsku manifestaciju u Sremu, budući da se održavaju već 23 godine zaredom. Ove godine, na ocenjivanje je pristiglo 200 uzoraka vina iz različitih krajeva Srbije, a stručna komisija sastavljena od 14 enologa dala je svoje ocene.

Photo by Hermes Rivera on Unsplash

Tokom ova dva dana, Rivicu poseti oko 5.000 ljudi. Svi oni dolaze s ciljem da degustiraju i kupe kvalitetnu domaću hranu i vino direktno od proizvođača. Pored toga, očekuju ih takmičenja u brzom ispijanju špricera i pucanju bičem. A za sve to vreme će tamburaši biti zaduženi za stvaranje prijatne atmosfere.

Izvori: Glas Zapadne Srbije, AgroTV, Poljoprivrednik