Naslovna Poljoprivreda Prvi „FruitNet“ u znaku uspeha (drugi deo)

Prvi „FruitNet“ u znaku uspeha (drugi deo)

276
0

Prema rečima zvaničnika Privredne komore Srbije, prvi ikada održani „FruitNet“ forum je bio uspešan, pogotovo za male privrednike. Direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID Srbija Naida Zečević Bin se tim povodom obratila javnosti i podelila svoja mišljenja o manifestaciji.

Izvor: giorgiofruitnet zvanična Instagram stranica

Zečević Bin: „FruitNet“ nudi ogroman potencijal

Tokom izjave, Zečević Bin je istakla da je USAID Srbija kroz različite projekte u prethodne dve decenije mnogo uložila u plasiranje proizvoda iz Srbije i regiona na tržište EU. „Srpska i regionalna industrija hrane imaju ogroman potencijal za rast. Prilagođavanje krizama, održavanje konkurentnosti i povezivanje sa kupcima su ključni. Danas možemo razgovarati o ovim vitalnim pitanjima sa stručnjacima za trgovinu, naučiti o tržišnim trendovima i uspostaviti značajne poslovne veze,“ veli Zečević Bin.

U nastavku izlaganja, apostrofirala je da će se ubuduće USAID kroz projekte fokusirati na adaptaciju poljoprivrede u Srbiji i regionu. Tako bi, istakla je, organizacija bila otporna na sve izazove. Fokus će biti i na podršci malim i srednjim preduzećima koja se bave preradom voća i povrća u razne proizvode kako bi uspeli da ih plasiraju na tržište Evrope i sveta.

Izvor: giorgiofruitnet zvanična Instagram stranica

Privučena pažnja inostranih saradnika

Gordan Tolevski, predstavnik Eurogroup Italia, istakao je već postojeću saradnju s kompanijama iz Srbije. Takođe je izrazio pozitivno mišljenje o mogućnosti da na forumu, na jednom mestu, upozna nove dobavljače. „Zainteresovani smo za ceo spektar voća i povrća, prateći sezonalnost i periode kada su proizvodi odavde konkurentni i potrebni na našim tržištima. Mi kao grupacija pokrivamo većinu zemalja Centralne Evrope, Baltičkih zemalja i dela Balkana,“ dao je izjavu Tolevski.

Medijima se obratio i Đorđo Mancino. Treba istaći da je Mancino menadžer prodaje u Fruitnet Media International, kompaniji koja privlači strane kupce. Istakao je da izuzetna poljoprivreda u regionu i blizina ključnim tržištima, zajedno sa raznovrsnošću izvoznih destinacija, igraju ključnu ulogu u sektoru svežih proizvoda. „Fruitnet je tu da pruži smernice i podršku u kretanju kroz složenost međunarodne trgovine,“ naglasio je za medije Mancino.

Izvor: AgroTV

Pogledajte i: Fruitnet Forum South–East Europe: prilika za srpsko voće i povrće, Prvi „FruitNet“ u znaku uspeha (prvi deo)