Naslovna Poljoprivreda Prvi Sajam poljoprivrede na Zlatiboru – utefterite datum, poljoprivrednici!

Prvi Sajam poljoprivrede na Zlatiboru – utefterite datum, poljoprivrednici!

791
0

Opština Čajetina i Zlatiborski eko agrar organizuju Prvi sajam poljoprivrede i ruralnog turizma „Zlatibor 2024“  od 10. do 12. maja. Ovaj događaj od ključnog značaja po agrar će biti na više lokacija u centru naseljenog mesta Zlatibor. Sajam se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Izvor: Poljoprivrednik

Kako prenose domaći agromediji (sa sve nama, naravno), organizacija Sajma će predstavljati jedinstvenu priliku za sticanje novih znanja, umrežavanje i davanje značajnog doprinosa razvoju poljoprivrede u regionu.

Sajam u par detalja više

Agro sajam Zlatibor ima za cilj da pruži korisne informacije širokom krugu posetilaca, uključujući poljoprivrednike, savetodavce, naučnike iz poljoprivrede i sve zainteresovane za distribuciju i kupovinu poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: Zlatiborski Eko agrar – zvanična Fejsbuk stranica

Direktor „Zlatiborskog eko agrara“ Marko Marić istakao je da će sajam biti organizovan u tri segmenta. Prvi segment, izložbeno-prodajni, održavaće se na Kraljevom trgu na Zlatiboru, gde će biti predstavljene poljoprivredno-savetodavne službe iz cele Srbije, kao i proizvođači koje oni preporučuju. Drugi segment, edukativni deo, biće održan u Inovacionom biznis centru Zlatibor, dok će glavni adut manifestacije biti izložba poljoprivredne mehanizacije u neposrednoj blizini Turističko rekreativnog kompleksa na Zlatiboru.

Zlatiborski Eko Agrar nedavno je proširio svoje aktivnosti osnivanjem Agro sajma, specijalizovanog za organizaciju događaja u oblasti poljoprivrede i turizma poput Pršutijade, Rakijade i sličnih manifestacija karakterističnih za zlatiborski kraj.

Izvor: Pršutijada – zvanična Fejsbuk stranica

Edukacija izuzetno bitna

Marić je naglasio važnost edukacije poljoprivrednika kao osnovnog elementa uspešnog poslovanja u ovoj privrednoj grani. Istakao je da je primena naučnih dostignuća u praksi ključna za povećanje prinosa i ekonomske efikasnosti na poljoprivrednim gazdinstvima. Dodao je da je taj segment neodvojiv od uobičajenih aktivnosti Eko agrara.

„Sve edukacije se odvijaju sa naglaskom na uslove poslovanja u našem kraju, u brdsko-planinskom području,“ izjavio je Marić. „I kao što smo prošle godine održali veliki broj predavanja za poljoprivrednike, istim tempom nastavljamo i u ovoj godini. Prvu narednu edukaciju ćemo realizovati u saradnji sa Centrom za ispitivanje namirnica sa kojim nameravamo da organizujemo i jednu školu u kojoj će se izlagači sa smotre suvomesnatih proizvoda edukovati na koji način su njihovi proizvodi ocenjivani i kako su kategorisani. Tako bi znali kako da u budućnosti još više unaprede nivo kvaliteta svojih proizvoda“.

Izvor: Poljoprivrednik