Naslovna Vesti Prvi solarni kokošinjac napravljen je u Kaliforniji

Prvi solarni kokošinjac napravljen je u Kaliforniji

Automatizovani mobilni kokošinjac svakog dana koke odvozi na novo mesto kako bi uživale u svežoj travi.

563
0
Foto:Pixabay

U Ekološkom centru u gradu San Huan Kapistrano u Kaliforniji napravljen je automatizovani mobilni kokošinjac. Vrata kokošinjca se otvaraju svakog jutra kada sunce izađe i tada kokoške izlaze na pašnjake. Kokošinjac se svakog dana premešta, tako da koke uvek imaju svežu hranu, a na ovaj način se i parcele pripremaju za novu sadnju.

Zahvaljujući  krativnosti i dobroj ideji nastao je automatizovani mobilni kokošinjac koji omogućava hranjenje kokošaka svežom travom i prirodno đubrenje novih useva. Kokošinjac je postavljen na točkove i zahvaljujući njima lagano se premešta sa parcele na parcelu. Obložen je svetlucavim aluminijumom kako bi reflektirao toplinu, a dva velika “krila” stvaraju hlad i štite kokoške od sunca i omogućavaju cirkulaciju vazduha unutar prostorije.

Solarni senzori na vratima ovog neobičnog kokošinjca pri izlasku i zalasku sunca automatski pokreću otvaranje i zatvaranje vrata, a ugrađeni solarni panel napaja baterije za jednostavno održavanje sistema.

Foto:Pixabay

Unutrašnjost je napravljena tako da kokoške imaju svu potrebnu udobnost. Tako pri otvaranju vrata iz konstrukcije se razvlači uska rampa preko koje koke izlaze napolje. Uz celu konstrukciju može da se postavi prenosna ograda koja kokoške štiti od grabljivaca.

Zahvaljujući mobilnom kokošinjcu svakodnevno premeštanje kokošaka unutar farme postaje lako, a na taj način njihova ishrana postaje kvalitetnija i uravnotežena.

Studio DOH (Designers on Holiday) specijalizovan je za minimalistički dizajn koji uvećava i produbljuje doživljaj na otvorenom. Kreativci Tom Goteler i Bobi Pitersen 2014. godine su pokrenuli “Dizajnere na odmoru”, a njihov cilj je da stručnjake iz različitih područja kako bi stvorili središte za eksperimentalni, savremeni i održivi dizajn. Kako bi postigli što kvalitetniji krajnji rezultat na koji svi mogu biti ponosni, ovi kreativci sarađuju sa klijentima svakom koraku razvonjog procesa. U kampu u Skandinaviji provode leto, dok ostatak godine borave u Kaliforniji.