Naslovna Poljoprivreda Pšenica detronirala kukuruz, rast soje na svakom polju

Pšenica detronirala kukuruz, rast soje na svakom polju

127
0

Tokom ove nedelje preko Produktne berze prometovano je 3.650,00 tona robe. To u odnosu na prethodnu sedmicu predstavlja rast obima prometa od 10,64%. Finansijska vrednost iznosila je 79.112.000,00 dinara. Samim tim je ona bila niža za 3,7% u odnosu na sedam dana ranije. Primarna kultura u trgovanju bila je pšenica, kod koje se nastavio prošlonedeljni pozitivan cenovni trend. Sa druge strane, kod kukuruza je primetan blaži pad cene.

Ukidanje carina na uvoz merkantilne pšenice

Kukuruz pao, pšenica prometnija

Prvi dan u nedelji obeležila je povećana tražnja u odnosu na ponudu na tržištu kukuruza. Pritom se najviše potraživao kukuruz sa analizom na aflatoksin do 10ppb na paritetu CPT luka. Međutim, pokazano je interesovanje i za vlažnijim kukuruzom do 16% vlage. Sredinom nedelje primetna je bila izuzetno slaba ponuda kukuruza. Taj trend nastavio se do kraja sedmice. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,50 do 16,80 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 16,73 din/kg bez PDV-a (18,40 din/kg sa PDV-om). To je u odnosu na nedelju dana ranije pad cene od 0,5%. Za razliku od protekle tri nedelje, kada se najviše trgovalo kukuruzom, ove sedmice on je u ukupnom obimu prometa učestvovao sa 26% udela. Trgovalo se i kukuruzom sa plaćanjem odmah po isporuci na baržu po ceni od 17,70 din/kg bez PDV-a.

Primarna kultura u trgovanju tokom ove nedelje bila je pšenica, zauzimajući 67% udela u ukupnom trgovanju. Tokom čitave nedelje primetna je bila slabija ponuda u odnosu na tražnju, koja je bila usmerena na pšenicu sa različitim parametrima kvaliteta. Ovo je uključivalo i stočnu pšenicu. Pšenicom se trgovalo u cenovnom opsegu od 19,80 do 21,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta prodaje. Ponder cena iznosila je 20,60 din/kg bez PDV-a (22,66 din/kg sa PDV-om), te je zabeležen pozitivan cenovni trend od 2,83%. Trgovalo se, takođe, pšenicom sa proteinom minimum 12% i primesama do 5% po ceni od 20,70 din/kg bez PDV-a.

Srpsku soju svi traže

Rast cene soje uprkos slaboj aktivnosti

Tražnja za sojinim zrnom bila je slaba prvog radnog dana u nedelji, da bi ostatak nedelje obeležila slaba aktivnost učesnika kako na strani ponude, tako i na strani tražnje. Ipak, kako je nedelja odmicala, primetan je bio rast cene i ponude i tražnje. U toku sedmice zaključen je jedan berzanski ugovor za soju po ceni od 54,00 din/kg bez PDV-a (59,40 din/kg sa PDV-om) uz obračun kvaliteta, što je ujedno i ponder cena. U odnosu na sedam dana ranije, cena je bila veća za 3,25%.

Nakon dve nedelje mirovanja na tržištu stočnog ječma, ove sedmice došlo je do povećanja aktivnosti i zaključenja berzanskih ugovora. Trgovalo se sa stočnim ječmom sa hl 56kg po ceni od 16,20 din/kg bez PDV-a, kao i stočnim ječmom sa hl 60kg po ceni od 16,50 din/kg bez PDV-a.

Izvor: Andrea Matijašević, Produktna berza

 

 

Prethodni tekst„Putevi Srbije“: novi most spaja dva sela kod Čačka
Sledeći tekstUspešno završen tvining projekat za uspostavljanje sistema klasiranja trupova