Naslovna Poljoprivreda PSSSeminar, Voždova rakija i Bogati(ć) sajmovski program: vesti iz poljoprivrede

PSSSeminar, Voždova rakija i Bogati(ć) sajmovski program: vesti iz poljoprivrede

340
0

Najnovije vesti iz domaćeg agrara! Jedan seminar Poljoprivredne savetodavne službe Vojvodine, jedan sajam i jedno ocenjivanje rakija – sve na jednom mestu! Overimo ih jednu po jednu, dragi čitaoci.

Izvor: Uprava za agrarna plaćanja

Vojvođanske vesti: Seminar poljoprivredne savetodavne službe

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine u saradnji s Poljoprivrednom savetodavnom službom AP Vojvodine organizovao je 13. Seminar savetodavaca na Paliću od 21. do 23. februara 2024. godine. Glavna tema ovogodišnjeg skupa bilo je brendiranje poljoprivrednih proizvoda na tržištu, fokusirajući se pritom na male proizvođače.

Predstavnici marketinške agencije McCann-Beograd održali su radionice o značaju brendiranja, istraživanju tržišta, kreiranju brenda i marketinškoj strategiji. Radionicu o sistemu eAgrar vodili su predstavnici Uprave za agrarna plaćanja.

Izvor: Shutterstock/librakv

S obzirom na ključnu ulogu savetodavaca u pružanju podrške poljoprivrednicima u procesu registracije i korišćenja sistema eAgrar, nova saznanja su za njih bila od izuzetne važnosti za dalje aktivnosti i punu efikasnost u radu.

Ocenjivanje rakija u Rači

Tokom Voždovih dana rakije, opština Rača će domaćin biti devetom Međunarodnom ocenjivanju rakija, koje će se održati od 11. do 15. marta. Prijave za učešće mogu se podneti do 4. marta putem sajta opštine Rača.

Foto: Freepik/Rawpixel.com

Osim priznanja u takmičarskom delu po različitim kategorijama, manifestacija će takođe dodeliti Voždove rakijske titule. To uključuje Voždov rakijski vojvoda za proizvođača s najboljom prosečnom ocenom od pet najbolje ocenjenih uzoraka, Voždov rakijski inostrani popečitelj za najbolje ocenjen uzorak van granica Srbije, Voždova rakijska kneginja za damu s najbolje ocenjenim uzorkom, i Voždov rakijski kmet za proizvođača sa teritorije opštine Rača koji ima najbolje ocenjeni uzorak.

U revijalnom delu takmičenja, mogu učestvovati i destilerije i pojedinci koji žele da provere kvalitet svojih rakija i dobiju ocenu. Kategorije uzoraka koje će biti ocenjivane uključuju šljivovicu različite starosti, dunju, kajsiju, krušku, viljamovku, lozu, vinjak, komovicu, kao i različite specijalne rakije poput travarice, džina, klekovače, mastike, likera i ostalih voćnih rakija.

šljivovica

Turistička organizacija opštine Rača je organizator događaja, a u komisiji za ocenjivanje će biti stručnjaci iz oblasti poljoprivrede i hemije.

Vesti iz Bogatića: Sajam u pripremi

U subotu, 2. marta, u Bogatiću će se održati Međunarodni sajam poljoprivrede pod nazivom „Bogatić 2024“.

Izvor: Glas Podrinja

Ovo je treća uzastopna godina održavanja ove manifestacije, na kojoj će svoje proizvode i usluge predstaviti vodeći proizvođači i uvoznici poljoprivredne mehanizacije, semena, stočne hrane, plastenika, opreme za farmere, sistema za navodnjavanje i zaštite useva od grada.

Sajam će se održati u sportskoj hali u Bogatiću, okupljajući izlagače iz zemlje i regiona koji će na jednom mestu predstaviti raznovrsnu opremu za poljoprivrednu proizvodnju. Ulaz na Sajam poljoprivrede „Bogatić 2024“ će biti besplatan, a vrata sajma će biti otvorena od 10 do 17 časova.

Izvor: AgroTV (1, 2, 3)