Naslovna Poljoprivreda Ptičji grip u Kanjiži – struka se oglašava

Ptičji grip u Kanjiži – struka se oglašava

123
0

Opština Kanjiža obavestila je stanovništvo da se na teritoriji opštine pojavila veoma zarazna varijanta bolesti poznate kao ptičji grip.

Fokusi infekcije identifikovani su u ribnjaku na Velebitu, gde je pretpostavka da je oko 600 ždralova preminulo. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je odluku o proglašenju područja unutar 3-kilometarskog radijusa od ribnjaka kao zaraženog, obuhvatajući naselja Velebit i Zimonić s njihovim atarima.

Fazan i fazanka

Na osnovu odluke Ministarstva, zabranjen je izvoz i prodaja živine, živinskog mesa, jaja i jednodnevnih pilića sa ovog područja. Ostala područja opštine su proglašena ugroženim, osim naselja Martonoš i Horgoš. Ministarstvo je takođe naložilo zabranu prodaje žive živine na ugroženom području. Detalji o dodatnim merama biće pravovremeno saopšteni od strane lokalnih vlasti.

U Srbiji je ptičji grip izolovan

Ovaj visoko prenosiv i izuzetno patogeni virus, prema izjavama Danijela Markovića, veterinara iz Veterinarske stanice u Vranju, prenose ptice koje se sele. „One mogu da nose virus u sebi i tako ga prenose na nova područja. Zaraza se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom pticom,“ veli dr Marković. „U celoj ovoj priči o virusu olakšavajuća okolnost je ta što se pojavio u periodu kada ptice selice nisu aktivne.“

Foto: Pixabay

Opisujući karakteristike ovog virusa, on ističe da je veoma izdržljiv u spoljašnjoj sredini, gde može dugo opstati, nestajući tek pri ekstremno niskim temperaturama. U zaraženih ptica cilja moždano stablo, što obično rezultira pospanošću, nezainteresovanošću, naginjanjem glave unazad, a one koje plivaju pokazuju tendenciju stalnog kretanja u krug.

„Kada dođe do zaraze mortalitet je skoro pa stoprocentan. I morbiditet je takođe visok, a to praktično znači da se obično od 100 jedinki razboli njih 80. Domaćinstvu pored direktne štete nanosi i indirektnu koja podrazumeva i „odmor” objekta na određeno vreme,“ apostrofirao je veterinar.

Foto: Printscreen/Youtube

Stručnjaci preporučuju nosiocima gazdinstava da zaštite svoja jata, zatvarajući ih u objekte sa prozorima koji su prethodno osigurani mrežastim žicama. Takođe, savetuje se da se hrana za ptice ne ostavlja napolju kako ne bi privukla divlje ptice, te da se postavljaju različite zamke.

Ptičji grip, koji može preći na ljude, može imati ozbiljne posledice. Stoga, doktori veterinarske medicine preporučuju da se ljudi uzdrže od prilaska bolesnim ili uginulim pticama koje pokazuju sumnjivo ponašanje, ističući važnost obaveštavanja veterinara o takvim slučajevima.

Izvori: AgroTV, Dobro jutro