Naslovna Blog Puter od oraha (i zašto ga treba probati)

Puter od oraha (i zašto ga treba probati)

126
0

Jovica Kuzmanović iz Aranđelovca je prošlog leta na svom poljoprivrednom gazdinstvu rešio da napravi domaći puter od oraha. Treba istaći da puteri od orašastih plodova iz domaće radinosti spadaju u nekonvencionalne i retke proizvode kod nas. Ali su, kako proizvođači poput Kuzmanovića ističu, odličan dodatak bogatoj ponudi zdravih proizvoda, čineći je znatno raznovrsnijom.

„Početna ideja je bila da napravim zdrav proizvod od oraha sa svog imanja. Prvenstveno za decu, ali i za nas odrasle. Ona danas imaju na raspolaganju mnogo hrane, koja nije baš najzdravija. Cilj mi je bio da napravim namaz bez konzervansa, veštačkih boja, aditiva i šećera. Orašasti plodovi su inače poznati kao dobar izvor proteina, vlakana i zdravih masti i omega 3 masnih kiselina. Pa je orah bio moj prvi izbor,“ veli Kuzmanović.

Photo by Tom Hermans on Unsplash

Aranđelovački puter od oraha tražen artikal

Kuzmanović je svoj poziv posvetio poslastičarstvu, a njegov prvi puter napravljen je od plodova oraha sa imanja koje broji oko 30 stabala. Ovaj proizvođač je brzo prepoznao potencijal ovog orahovog putera. Istakao je da se dodavanjem visokokvalitetnog kakaa može postići stvaranje zdravog i ukusnog kremastog proizvoda, posebno namenjenog deci. Njegova želja je ponuditi proizvod koji je superioran u odnosu na komercijalne alternative, pružajući bolji ukus i kvalitet. „Svaki plod mora biti izuzetno čist, bez ikakvih trunčica. Takođe, orah lošeg kvaliteta ne stavljam, kako bi se puter očuvao. Svaki orašasti plod ima ulja u sebi, koja puteru daju prirodan rok trajanja,“ dodaje on.

Budući da se već ispraksovao sa orahom, krenuo je da eksperimentiše sa drugim orašastim plodovima. Trenutno pravi kremaste proizvode od lešnika. „Mnogo komšija i poznanika iz okolnih sela imaju pored kuće po nekoliko stabala, što oraha, što lešnika, koja se ne prskaju. Od njih uzimam plodove i pretvaram u puter. Pored ova dva u teglicama se našao i puter od badema, kikirikija, indijskog oraha i pistaća,“ apostrofira Kuzmanović.

orah, pixabay
foto pixabay

Iako puter od kikirikija ima najširu globalnu popularnost, u porodici Kuzmanović preferira se puter od domaćih oraha, a lešnici i indijski orasi zauzimaju časno „drugo mesto“. Kao i kod svih putera ovog tipa, Kuzmanovićevi preporučuju skladištenje na tamnom i hladnom mestu ili u frižideru na temperaturi od 8 stepeni. Neotvorena tegla može zadržati svoju svežinu šest meseci, no nakon otvaranja, preporučuje se potrošnja u roku od 30 dana radi očuvanja najboljeg kvaliteta.

„Za decu i odrasle namazan puter od oraha uz hrono ili hleb od celih zrna žitarica je odličan doručak, mnogo bolji od svake paštete ili kupovnog namaza. Sa maslinama je slani doručak, sa sušenom brusnicom ili kajsijom, sladak,“ zaključuje Kuzmanović.

Izvor: Dobro jutro

Prethodni tekstŠakali vrebaju Zlatiborom – stočari se upozoravaju!
Sledeći tekst(Re)Nov(iran)o selo niče kod Knića