Naslovna Poljoprivreda Radionica o regenerativnoj poljoprivredi u Zrenjaninu krajem septembra

Radionica o regenerativnoj poljoprivredi u Zrenjaninu krajem septembra

228
0

U utorak 26. septembra održaće se druga po redu Radionica o regenerativnoj poljoprivredi u hotelu „Vojvodina“ u Zrenjaninu. Radionicu i trening organizuje Savez za regenerativnu poljoprivredu Srbije.

Photo by Daniel Fazio on Unsplash

Radionica o regenerativnoj poljoprivredi: detaljnije

Kako je naglašeno u zvaničnom saopštenju, u okviru ovog skupa biće objašnjene koristi regenerativne poljoprivrede u ekonomskom smislu. Vodiće se diskusije i o unapređenju zdravlja zemljišta i borbi protiv klimatskih promena. Značajno mesto biće dato i načinima stimulacije poljoprivrednika da pređu na ovaj sistem proizvodnje.

Prisutni će imati prilike da čuju iskustva primene regenerativne poljoprivrede u Srbiji. Pokrivaće se i osnovna pravila i zahtevi ovakve prakse. Na datu temu će govoriti Florian Farkaš, savetodavac i poljoprivrednik sa dugogodišnjim iskustvom u regenerativnom agraru. Biće upriličena i demonstracija tehnologija koje se razvijaju kao podrška ovom tipu poljoprivrede, kao i potrebe i mogućnosti sertifikacije.

mlada
Photo by Tony Pham on Unsplash

Učesnici Radionice će dobiti i informacije o budućem IPARD III Mera 4 programu za finansijsku podršku poljoprivrednicima. O datoj temi će govoriti predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Predstavnici više organizacija će prisustvovati Radionici. Među navedenima, naći će se Razvojna agencija Vojvodine, te veliki broj osiguravajućih kuća i lokalnih samouprava. Prisustvovaće i predstavnici kompanija koje su strateški opredeljene za podršku regenerativnoj poljoprivredi. Naravno, mesto na Radionici biće obezbeđeno i ostalim zainteresovanim stranama koje će imati priliku da razmene mišljenja i trasiraju put ka većem okretanju ka regenerativnim i održivim praksama.

Photo by Emiel Molenaar on Unsplash

AgriCaptureCO2 u Zrenjaninu

Skup se organizuje u okviru razvojnog projekta AgriCaptureCO2 koji je finansiran od strane EU. Kako se ističe na sajtu projekta, AgriCaptureCO2 razvija inovativno, čvrsto i skalabilno rešenje za merenje zadržavanja ugljenika u zemljištu. Kombinacijom satelitskih slika, podataka poljoprivrednika i uzoraka zemljišta, cilj projekta je da merenje ugljenika u zemljištu postane preciznije i jeftinije nego ikada pre. Ovo će omogućiti agrarnim proizvođačima da lako prate kako se njihovi napori na polju prevode u povećanje ugljenika u njihovim zemljištima.

Projekat će takođe podržavati i pratiti poljoprivrednike na putu ka regenerativnoj poljoprivredi izgradnjom zajednice prakse. Kroz onlajn seminare, debate na farmama, direktne demonstracije na farmama i sl., AgriCaptureCO2 će olakšati razmenu između poljoprivrednika, naučnika, preduzeća i drugih relevantnih činilaca. Olakšaće se i deljenje znanja među proizvođačima.

Photo by Zoe Schaeffer on Unsplash

Organizatori Radionice su Udruženje poljoprivrednika opštine Ruma, „Gilab doo“ Beograd i The Association of Balkan Eco-Innovations. Ulaz je potpuno besplatan.

Izvor: Agrosmart