Naslovna Blog Rakija na vrhu – i u zemlji i u svetu!

Rakija na vrhu – i u zemlji i u svetu!

79
0

Da li je srpska rakija stvarno toliko kvalitetna koliko mi, kao njeni konzumenti, smatramo da jeste, ili je sve hajp? Ukratko – JESTE.

Izvor: Rakija Ognjena – zvanična Facebook stranica

Rakija u svetu…

Rakija EMPERUS Privilège osvojila je prvo mesto na prestižnom događaju „New York International Spirits Competition Awards 2024“, potvrđujući svoj vrhunski kvalitet među svetskim alkoholnim pićima. Slobodan Senić, predstavnik destilerije, naglasio je da se ova prestižna manifestacija održava svake godine u Njujorku, okupljajući najbolje proizvođače alkoholnih pića iz celog sveta i ocenjujući ih na osnovu stvarne tržišne vrednosti i potencijala.

Prema njegovim rečima, „New York International Spirits Competition Awards 2024“ je jedno od najprestižnijih svetskih takmičenja za jaka alkoholna pića, gde su dodeljene nagrade u više od 50 kategorija. U kategoriji voćnih rakija (fruit brandies), rakija Emperus Privilège iz Srbije osvojila je prvo mesto sa maksimalnih 96 poena, čime je postala najbolja rakija na svetu u 2024. godini.

Foto: Pixabay

Profesor Adam Levi, ugledni osnivač „New York International Spirits Competition“, uručio je nagradu, a Aleksandar Senić ju je primio u ime destilerije EMPERUS.

Slobodan Senić je izjavio da je rakiju Emperus Privilège proizveo njegov otac Vasilije Senić. U njegovu čast su doneli fotografiju istog na ceremoniju. On je dodao da je celokupan proces prerade, fermentacije i dvostruke destilacije urađen na tradicionalan način. Njega se stariji Senić držao, baštinio i ostavio u amanet sinu. Slobodan Senić je naglasio da je ovo priznanje još jedno veliko postignuće za njegovog oca. Treba svakako uzeti u obzir da je Emperus Privilège rakija od renomea kod nas. Naime, već je ranije proglašena za najbolju srpsku šljivovicu na Smotri najboljih srpskih šljivovica u Čačku 2021. godine.

YouTube Screenshot
Izvor: TV Jasenica

A kad smo već kod čačka…

…i u našem dvorištu

U Institutu za voćarstvo u Čačku je održana Smotra najboljih srpskih šljivovica. Dotičnu manifestaciju organizuje vodeća srpska institucija za stvaranje novih sorti šljive i proučavanje kvaliteta nacionalnog jakog alkoholnog pića u saradnji sa Gradom Čačak. Ova manifestacija se među proizvođačima šljivovice u Srbiji smatra vrhunskim događajem za ocenjivanje kvaliteta srpskih šljivovica.

Izvor: Gvozdenovo Etnoselo

Prema pravilima, samo rakije koje su prethodne godine dokazale svoj vrhunski kvalitet na regionalnim manifestacijama širom Srbije i koje su nagrađene velikim zlatnim medaljama imaju pravo da učestvuju. Na završnu smotru je plasirano 76 uzoraka.

Rakije se ocenjuju na skali od maksimalno 20 poena, uz pet parametara kvaliteta – boju, bistrinu, tipičnost, miris i ukus. Sve rakije koje su ocenjene sa više od 18,50 poena dobijaju veliku zlatnu medalju. Pritom, smatraju se izuzetnim proizvodima koji zaslužuju učešće na ovoj završnoj manifestaciji.

Komisija za senzorno ocenjivanje šljivovica sastavljena je od vodećih naučnika i privrednika u oblasti proizvodnje i ocenjivanja kvaliteta rakija. Komisija je utvrdila da je najbolja šljivovica u Srbiji u prethodnoj godini ona koju je proizveo i 15 godina negovao Dragić Gajović iz Guberevca, sa ocenom 19,24. Na drugom i trećem mestu su rakije unuke i bake – Jovane Bojović iz Čačka i Gordane Minić iz Trepče.

Među prvih deset su takođe rakija iz Podruma „Želja“ iz Nanomira, kao i rakije Nikole Tasića i njegovog oca Stojana Tasića iz Aranđelovca. „Minićeva kuća rakije“ iz Trepče i Ilija Rudić iz Borče dele sedmo i osmo mesto, dok se Batica Stefanović iz Vlasotinca nalazi na devetom mestu. Još jedna šljivovica Ilije Rudića takođe je među prvih deset.

Izvori: Blic, AgroFin