Naslovna Mehanizacija Ramovi i kabine za traktore – samo bezbedno, poljoprivrednici!

Ramovi i kabine za traktore – samo bezbedno, poljoprivrednici!

144
0

Zašto bi, za ime Gospodnje, ekipa „Bolje zemlje“ pričala sa predstavnikom Agencije za bezbednost saobraćaja? Tri reči – ramovi i kabine! Dobro, preciznije, ramovi i kabine za traktore koji iste nemaju.

Savetnik direktora za Bezbednost, Milan Ilić, nam je učinio čast razgovorom sa našim Srđanom upravo o ovoj jako bitnoj, a opet nekako zapostavljenoj temi. Naime, bezbednost u saobraćaju uključuje apsolutno sve segmente ovog sektora, pogotovo poljoprivredna vozila na našim putevima – atarskim koliko i magistralnim. Naravno, Ilić je došao naoružan statistikom i činjenicama, koje nimalo nisu vesele. Naime, u proseku oko 35 poljoprivrednika pogine u saobraćajnim nezgodama, a blizu 350 zadobije teže povrede. Pritom, ogroman procenat tih nesreća ne uključuje drugo vozilo – štaviše, mahom su rezultat prevrtanja samog vozila, što zbog neravnog puta, što zbog drugih razloga.

Izvor: Bolja zemlja

Kako ramovi i kabine rešavaju taj problem?

Naš sagovornik i naš Srđan su se složili da je prisustvo rama i kabine ključno po bezbednost paora. Naime, tokom prevrtanja ovako teške poljoprivredne mašine, oba ova rešenja pružaju vozaču priliku da se koliko-toliko nepovređen izvuče nakon što se vozilo prevrne. Pritom, rizik je manji da težina traktora smrska vozača.

Za sada je, kako je naveo Ilić, oko 7.000 ramova izdeljeno poljoprivrednicima. I premda ta brojka deluje impresivno, Ilić nije zadovoljan. Prema proceni Agencije, ali i inih uključenih Ministarstava i organizacija, potrebno je obezbediti najmanje 100.000 traktora što kabinama, što ramovima. Na tome se radi danonoćno, uz redovne kampanje na internetu, televiziji i šire. A kako Ilić tvrdi, održavaju se i predavanja o bezbednosti u saobraćaju. Na istima se dele bezbednosni prsluci, rotaciona svetla i drugo oruđe ključno po bezbedni rad paora.

ramovi
YouTube Screenshot
Izvor: RTV Šumadija

Naravno, reč je bilo i o budućim projektima, kao što je razvijanje univerzalnog zaštitnog pojasa. Ovo će samo popeti nivo bezbednosti u traktoru za još jedan nivo, ključan po preživljavanje nezgode. Pritom, problemi svakako postoje oko univerzalnosti pojasa. Naime, mnogo je starih modela traktora koji nemaju isti sklop, te treba rešiti kako će se ti pojasevi instalirati i na koji način.

Univerzalnost samih ramova i kabina je, doduše, rešena drugačije, što je naš sagovornik i pojasnio. Putem našeg YouTube kanala možete saznati upravo kakvi ramovi postoje, gde ih možete nabaviti, i koju proceduru morate ispoštovati do kraja ne biste li ih imali instalirane. Apelujemo na vas da to učinite – za vašu bezbednost!