Naslovna Blog Rasna živina u Sokolovu

Rasna živina u Sokolovu

76
0

Mladom bračnom paru Sonji i Nikoli iz Sokolova se izgleda omilila rasna živina, budući da je zdušno i zadovoljno uzgajaju. Krenuli su sa idejom da uzgajaju živinu za svoje potrebe, da bi imali zdrava jaja i meso ali su se „zaljubili” u ova pernata stvorenja. I eto, za par godina su postali priznati uzgajivači rasne živine.

Foto: Pixabay

Koja je to rasna živina koja se u Sokolovu skrasila?

Domaća somborska kaporka, Australorp i još neke rase koje nisu uobičajene na našem podneblju, krase imanje dvoje mladih ljudi u pitomom lazarevačkom selu Sokolovu. Živina im je velika strast. Oni kažu da nema zarade, već samo puno posvećenosti. Koliko su posvećeni vidi se po tome što im kokošinjci čisti, posuti piljevinom, svaka hranilica i pojilica je na svom mestu. Koke slobodno tokom dana šetaju po dvorištu, a na počinak odlaze u suv i zaštićen prostor.

Nikola kaže da su, kada su tražili živinu koju će odgajati, potrudili se da izbegnu krš koji se nudi po pijacama i oglasima, te da pronađu ozbiljne odgajivače koji imaju kvalitetnu živinu, jer smatraju da samo tako ovo odgajanje ima smisla. Oni su se trudili da čitanjem literature i istraživanjem steknu znanje koje će im pomoći u daljem odgoju. U početku su uzeli dosta rasa kako bi odabrali one koje su po njihovom mišljenju najbolje.

Marljiv rad, ljubav, sreća

Kaporka je domaća rasa stvorena početkom 20. veka u Vojvodini. Nastala je ukrštanjem domaće kokoši, francuskog hudana i kokoške „Sulmtaler“, dok je Australorp nastao u dalekoj Australiji. Obe sorte odlikuje dobra nosivost jaja i ukusno meso. Nose sedam puta više jaja od domaćih koka bez pedigrea, u proseku po 250 jaja godišnje i duplo su krupnije.

Mladenci su se pohvalili da im se odgajanje živine toliko dopalo, te su kasnije nabavili i neke rase koje u Srbiji niko ne odgaja. Iz Bugarske su doneli strumsku standard koku, bregovsku džinku i strumskog bantama, a i dalje ih odgajaju. Takođe, iz Evrope su doneli Patuljastog rodajlanda, izuzetno lepu i atraktivnu vrstu koju kod nas takođe niko nema.

Foto: Pixabay

Nema mnogo novca, ali ima zadovoljstva

Nikola je izjavio da su do sada izlagali somborsku kaporku, koja je postigla jako dobre rezultate. Razlog zbog kojeg su samo nju izlagali je taj što ih obaveze sprečavaju da pripreme i ostale za izložbu. Kada je reč o Australorpu, pored krvne linije koju odgajaju par godina, nabavili su i jednu iz Nemačke i jednu iz Rumunije kako bi mogli da poboljšaju kvalitet svog jata. Od samog početka, njihov cilj je da kvalitet, a ne kvantitet bude na prvom mestu i od toga ne odustaju. Iako su zadovoljni onim što su postigli do sada, primećuju da ima prostora za napredak.

Nikola takođe primećuje trend da svako etiketira ono što ima kao određenu rasu, na primer, „svaka crna kokoška je Australorp, a svaka sa kapom na glavi je somborska kaporka“.

On daje savet onima koji počinju sa uzgojem, ističući da se ne može imati određena rasa živine ako se ne uzme od ozbiljnog odgajivača te rase koji je godinama posvećen odgajivanju i ima željeni kvalitet. Upozorava da se ne treba oslanjati na pijace ili oglase punih „odgajivačnica, živinastava, živina ovih i onih“, jer su to marketinški trikovi štancera i preprodavaca koji nude inferiornu živinu po nižoj ceni. Preporučuje da svako ko želi određenu rasu pronađe ozbiljnog odgajivača i uloži u kvalitetne jedinke, iako će možda platiti malo više. Nikola naglašava da se od uzgoja živine nije obogatio materijalno, ali su mu živine donele više od novca.

Izvor: Dobro jutro