Naslovna Poljoprivreda Raspisan javni poziv za poboljšanje ruralne infrastrukture

Raspisan javni poziv za poboljšanje ruralne infrastrukture

94
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, preko Uprave za agrarna plaćanja, raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture.

Zahtevi za odobravanje prava na podsticaje se podnose u periodu od 13. novembra do 20. novembra 2023. godine. Moći će se obavljati preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji.

Foto: freepik/freepik

Javni poziv: propozicije

Prema tekstu zvaničnog pravilnika na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, podsticaji obuhvataju podršku investicijama u izgradnju i opremanje objekata:

1) za snabdevanje vodom;

2) putne infrastrukture.

3) za skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda

Detaljnije informacije o dopuštenim investicijama dostupne su u Prilogu pod nazivom „Lista dopuštenih investicija i troškova za poboljšanje i razvoj ruralne javne infrastrukture“, koji je priložen uz pomenuti pravilnik kao njegov sastavni deo. Pravo na podsticaje ima lokalna samouprava koja zadovoljava kriterijume iz ovog pravilnika, pod uslovom da se predviđena investicija realizuje u naselju sa manje od 10.000 stanovnika, prema poslednjem popisu koji vodi nadležni organ za statistiku.

Nijedna aktivnost povezana s realizacijom investicije ne sme početi pre nego što se donese rešenje o odobrenju podsticaja (osim izrade tehničke dokumentacije za izgradnju objekta). Investicija treba da bude usklađena sa prostornim planom lokalne samouprave i da ispunjava druge zakonom propisane uslove za planiranje i izgradnju. Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje inicira se podnošenjem zahteva u skladu s Javnim pozivom, koji objavljuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja. Oglas Javnog poziva dostupan je na zvaničnom veb sajtu ministarstva odgovornog za poljoprivredu ili na zvaničnom veb sajtu Uprave.

Elektronski zahtevi za podsticaje

Lice koje zadovoljava uslove može elektronskim putem podneti zahtev preko eAgrar softvera. Ako su uslovi ispunjeni i sredstva dostupna, direktor Uprave odobrava pravo na podsticaje, utvrđuje iznos i nalaže isplatu. Korisniku se postavlja rok za potpunu realizaciju odobrene investicije s odgovarajućom dokumentacijom. Podsticaji se određuju u visini 100% vrednosti prihvatljive investicije, uz maksimalni iznos od 100.000.000 dinara po javnom pozivu. Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje važnost prethodnog pravilnika o podsticajima za infrastrukturne investicije.

Izvori: AgroTV, Uprava za agrarna plaćanja

Prethodni tekstTavansko seme rizik! Setva pšenice i saveti struke
Sledeći tekstMalina u neizvesnosti za narednu sezonu, tvrde proizvođači