Naslovna Uredbe Razvoj seoskog turizma jako bitan po Pokrajinu, a i Srbiju

Razvoj seoskog turizma jako bitan po Pokrajinu, a i Srbiju

756
0

Kao privredni sektor, seoski turizam zahteva jačanje u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, kao i u ostalim delovima Srbije. Tu su se složili Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić. Zajedno su predstavili benefite Uredbe o uslovima, načinu dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma i ugostiteljstva na teritoriji Republike Srbije, koja je i preduslov za jačanje ovog sektora. Dotična uredba, vele Kandić i Ivanišević, je ključna i za otvaranje novih mogućnosti ulaganja u ovaj vid turističke delatnosti koji beleži konstantan i održiv rast u Srba.

Osnovni cilj ove uredbe je unapređenje ruralnog turizma s namerom da se poveća turistički promet, što će doprineti ravnomernijem regionalnom i lokalnom razvoju, uz istovremeno očuvanje prirodne sredine, lokalne kulture, tradicije i običaja.

Izvor: Pokrajinska vlada

„Pomognimo ruralni turizam!“

Razvoj ruralnog turizma, koji Sekretarijat za privredu aktivno podržava na teritoriji AP Vojvodine, predstavlja novi pravac u dosadašnjim naporima. Ovaj razvoj će imati pozitivan uticaj na ostvarenje šireg cilja stvaranja novih radnih mesta, kao i očuvanje već postojećih. Takođe, doprineće podsticanju poljoprivredne proizvodnje kao primarne delatnosti u ruralnim područjima, kao i unapređenju turističke infrastrukture i svih povezanih elemenata.

„Ključna reč jeste – zajedno. Ovo je nastavak odlične saradnje Sekretarijata i Ministarstva. Podsetiću na zajednički projekat rekonstrukcije Info-centra Nacionalnog parka „Fruška gora“, na Iriškom vencu, a očekujemo i raspisivanje javne nabavke za izvođača na ukupnu vrednost od 170 miliona dinara, gde 50% sredstava daje Vlada Republike Srbije, a 50% Pokrajinska vlada, odnosno Sekretarijat za privredu i turizam,“ apostrofirao je resorni sekretar. „Istakao bih zajedničke rezultate i na poboljšanju turističke slike na teritoriji AP Vojvodine. Ako turizam merimo prema rekordnoj 2019. godini, prema kriterijumima Svetske turističke organizacije, i ako je poredimo sa 2023. godinom, imamo oko 200.000 turista više u Vojvodini. Govorimo, takođe, o 1.384.000 noćenja u rekordnoj 2019, odnosno o 1,9 miliona u 2023. godini“.

Izvor: Pokrajinska vlada

U nastavku izjave, dodao je da je ovo rezultat zajedničkih napora dve vlade, odnosno Ministarstva i Sekretarijata, u prilagođavanju postojeće i izgradnji nedostajuće turističke infrastrukture.

Napori za bolji rural

U proteklih četiri godine, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je izdvojio značajna sredstva za razvoj turizma i ugostiteljstva, posebno početkom ove godine kada je sproveden konkurs sa ukupnim budžetom od 400 miliona dinara za podršku ovoj sve važnijoj privrednoj grani.

Izvor: Pokrajinska vlada

„Zahvaljujem Ministarstvu turizma i omladine na inicijativi da se pomogne razvoju seoskog turizma, jer, složićete se, kada kažemo salaši, pomislimo na Vojvodinu. Upravo zato ovo jeste velika pomoć i onome što radi Sekretarijat za privredu i turizam,“ veli Ivanišević.

Ministarstvo turizma i omladine objavilo je javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava radi podrške razvoju i unapređenju ruralnog turizma. Pravo na ova sredstva imaju privredna društva, pravna lica ili preduzetnici koji se bave ugostiteljskom delatnošću u ruralnim područjima, kao što su salaši, etno-kuće ili seoska turistička domaćinstva, evidentirani u sistemu e-Turista. Takođe, pravo na finansijsku podršku imaju i fizička lica koja pružaju usluge ugostiteljstva unutar seoskih domaćinstava.

Izvor: Pokrajinska vlada

„Konkurs raspisujemo prvi put ove godine, ovo je pilot-projekat, te ćemo pokušati da na najbolji način rasporedimo ta sredstva. Radi se o 150 miliona dinara namenjenih za razvoj infrastrukture, nadogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje objekata. U pitanju su bespovratna sredstva, koja su dovoljna da se jedan objekat seoskog domaćinstva dodatno unapredi kako bi privukao više turista. Na taj način će korisnik pomoći i sebi i opštini, ali i celokupnoj turističkoj privredi“, naglasio je Kandić.

Projekti u planu

Rok za predaju zahteva i prateće dokumentacije je istaknut kao 15. april. Pritom, podnosilac može biti kvalifikovan za dobijanje sredstava do 90% od ukupne vrednosti projekta. Za dotčno je maksimalni pojedinačni podsticaj od 2,9 miliona dinara, uz sopstveno učešće od 10%. Sve detalje možete pronaći u konkursu objavljenom na zvaničnoj internet stranici Ministarstva turizma i omladine.

Foto: Pixabay

Državni sekretar je takođe istakao novi zajednički projekat za izgradnju putničkog pristaništa u Banoštoru. On će značajno doprineti turističkom razvoju u opštini Beočin i širom Vojvodine. Ugovor za realizaciju ovog projekta je potpisan između Ministarstva turizma i omladine, Opštine Beočin, Agencije za upravljanje lukama i Direkcije za vodne puteve. Za kraj, dodao je da je Pokrajina ključna kada su u pitanju dozvole, lokacijski uslovi i druge proceduralne obaveze.

Izvor: AgroTV, Pokrajinska vlada