Naslovna Poljoprivreda „Rebracommerce“, farma pilića – ponos živinarstva

„Rebracommerce“, farma pilića – ponos živinarstva

131
0

Ekipa „Bolje zemlje“ je iskoristila ovaj nalet toplog vremena da svrati u Ašanju i usput obiđe firmu „Rebracommerce“. Domaćin Rade Šćepanović i naš Srđan su se fino porazgovarali o delatnosti firme, kvalitetu jaja, i inim drugim detaljima o kojima ćete ovde više saznati.

Šta sve radi „Rebracommerce“?

Tokom svog izlaganja, Šćepanović je istakao da farma posluje već 10 godina, počev od 2013. godine. Kompleks firme se prostire na 6.7 hektara, krcat obogaćenim kavezima dovoljno prostranim da svaka koka ima mesta da se kreće. Uslovi su optimalni, navodi Šćepanović, sa namerom da što bliže imitiraju prirodno okruženje životinja.

Vlasnik „Rebracommerce-a“ je posebno ponosan na kombi tunel, konstrukciju koja dostavlja protok svežeg vazduha redovno. Kokoškama, kako tvrdi vlasnik, je potreban dobar ambijent za razvoj, a to se ne može postići ako prostor nije provetren kako treba.

Izvor: Bolja zemlja

Srđan je od sagovornika saznao da se delatnost „Rebracommerce-a“ deli u tri velike tehnološke celine:

  • Prijem žitarica i proizvodnja stočne hrane
  • Odgoj mladih koka nosilja
  • Proizvodnja svežih jaja.

Prema Šćepanoviću, druge dve delatnosti su im primarne, odnosno najveći fokus je na njima. Hrana za životinje, istakao je, se proizvodi in-house, za njihove potrebe. Ali jedan deo iste svakako plasiraju na tržište. Šćepanović apostrofira da je uvek bitno imati nešto za ponudu na tržištu, jer uvek postoji prilika za razvoj, napredak, pa i zaradu.

Izvor: Bolja zemlja

Kako je sada tema organske proizvodnje i free-range uzgoja životinja aktuelna, i o tome se poveo razgovor. Šćepanović je Srđanu pojasnio da načelno nema velike razlike između jaja kokošaka odgojenih free-range metodom i jaja kokošaka odgojenih u obogaćenim kavezima. Štaviše, kao neko sa godinama iskustva i istraživanja, apostrofirao je koliko se često dešava da upravo free-range proizvodnja ima nedostataka koji daju proizvod niže kategorije. Pritom je prokomentarisao i odavno raskrinkani mit da „tamnija kora jaja indicira kvalitetnije jaje“.

Ukoliko posetite YouTube kanal „Bolje zemlje“, možete saznati šta je još Šćepanović pojasnio o delatnosti firme „Rebracommerce“. Primera radi, istakao je čime sve hrane njihove životinje i zašto je krajnji rezultat toliko kvalitetan. Ali detalje o tome ostavljamo da otkrijete u zvaničnom video prilogu na našem kanalu.