Naslovna Vesti Reč Struke, 1. deo: Nenad Vasić, „doktor“ za hibride odgovara na vaša...

Reč Struke, 1. deo: Nenad Vasić, „doktor“ za hibride odgovara na vaša pitanja o proizvodnji hibrida

966
0

Kao vrsni stručnjak u oblasti genetike i oplemenjivanja, dr Vasić ukazao je na nekoliko izuzetno važnih faktora pri odabiru hibrida.

Razgovor sa dr Nenadom Vasićem, direktorom semenskog sektora u kompaniji Chemical Agrosava, objavićemo u tri dela i na taj način pokušati da obuhvatimo što veći broj pitanja.

Kada je osnovana selekciona kuća AS hibridi i šta se za to vreme postiglo?

– AS Hibridi kao nezavisni i privatni oplemenjivački program postoje od 2005. godine i do sada smo stvorili i zvanično registrovali 77 hibrida kukuruza u Srbiji, 33 hibrida u EU, 3 hibrida u Turskoj, 7 hibrida u Rusiji, 5 hibrida u Iranu i po 8 hibrida u Maroku i Azerbejdžanu. Registrovani hibridi su različitih grupa zrenja, od FAO 200 do FAO 700 grupe zrenja i različitih osobina. Od datog ukupnog broja registrovanih hibrida AS Hibridi trenutno imaju 27 komercijalnih hibrida koje prodaju u 16 različitih zemalja. Ovako velikaarea rasprostranjenosti AS hibrida kukuruza je samo potvrda njihove veoma dobre prilagodljivosti na različite uslove gajenja i visoke stabilnosti prinosa i proizvodnje.

Kako je organizovana proizvodnja selekcionog materijala brenda AS hibridi?

– Selekcija AS hibrida organizovana je u dve vegetacione sezone u toku jedne kalendarske godine. Jedna vegetaciona sezona je od marta do oktobra na našem selekcionom polju u Šimanovcima, a druga od oktobra do marta u državama južne zemljine hemisfere koje u to vreme imaju letnju sezonu. Ovim se postiže duplo ubrzanje procesa selekcije i dobija brže stvaranja novih roditeljskih linija i hibrida kukuruza.

Na primer, za stvaranje jedne roditeljske linije kukuruza klasičnim selekcionim metodama potrebno je minimalno od 12 do 14 vegetacionih sezona. Ako imamo jednu vegetacionu sezonu godišnje to bi bilo od 12 do 14 pa i više godina. Ovako korišćenjem zimske generacije u južnoj hemisferi taj se proces skraćuje na 6 do 7 godina.

Naša zimska generacija se nalazi uglavnom u Čileu i manjim delom u Meksiku.

Korišćenjem odgovarajućih geografskih regiona južne hemisfere moguće je dobiti i tri generacije ili tri vegetacije kukuruza u toku jedne kalendarske godine i time još dodatno ubrzati proces stvaranja novih roditeljskih linija i hibrida kukuruza. Ovo se uglavnom primenjuje na najvažnije i najvrednije selekcione materijale od kojih se očekuje i najveća ekonomska dobit.

Koliko je jaka konkurencija na našem tržištu? Koliko je selekcionih kuća i koliko hibrida (domaćih i stranih) prisutno na našem tržištu?

Na tržištu Srbije ima oko 300 komercijalnih hibrida kukuruza, koji su u prodaji. Ovi hibridi dolaze iz preko 25 različitih semenskih kuća iz celog sveta. Konkurencija je vrlo izražena i oštra. Usled ovako jake konkurencije i ponude na tržištu, komercijalni „životni vek“ jednog hibrida ili njegova prisutnost na tržištu sada je znatno kraća nego što je to bilo ranije.

Nekada su dobri, uspešni hibridi trajali i preko 30 godina, a sada je to maksimalno desetak godina za najbolje hibride. Danas je smena dobrih hibrida na proizvodnim poljima znatno brža nego što je to bila pre više od decenije.

Nastaviće se…