Naslovna Reč Struke Reč struke: Najbolji način da zaštitite pšenicu na vreme

Reč struke: Najbolji način da zaštitite pšenicu na vreme

436
0

Pšenica je izložena velikom broj štetnih uticaja korova i bolesti, pa je zato potrebno obaviti sve potrebne mere da ona ima dobar i kvalitetan prinos. Srđan Stevanović, iz kompanije Agrosava, otkrio nam je koji su najbolji načini da zaštitite pšenicu.

Koji korovi su štetni po pšenicu?

Osnovni korovi koje možemo naći u pšenici su:

  • Gorušica
  • Mrtva kopriva
  • Mišjakinja
  • Veronica
  • Gallium

Šta preporučujemo za suzbijanje korova u pšenici?

Agrosavin preparat, herbicid Futur, najbolje suzbija širokolisne korove u usevu pšenice.

Primenjuje se 50g/ha uz obavezan dodatak okvasivača ES Plus, koji poboljšava bolje usvajanje herbicida od strane biljke. Okvasivač se primenjuje 0,2l/ha.

Mešavinu ova dva preparata primenite što ranije, jer je, na taj način, njihova efikasnost najbolja. Preparat Futur kompatibilan je sa svim fungicidima i insekticidima na našem tržištu.

Kakvo je zdravstveno stanje naših useva?

U ređim sklopovima pšenice nisu zabeleženi simptomi bolesti, dok se u gušćim sklopovima javljaju:

  • Siva pegavost lista– na određenom broju biljaka
  • Pepelnica– na manjem broju biljaka

Kako preventivno zaštiti useve strnih žita?

Agrosava preporučuje potpuno novi preparat, Image, koji preventivno deluje na sve bolesti lista. Image ima izrazito zeleni efekat, koji dovodi do produženja i povećanja vegetacije, fotosinteze i samim tim i do sigurnog povećanja prinosa.

Šta ako je već došlo do infekcije u pšenici?

Nemate razloga za brigu, jer Agrosava ima preparat i za to – Teatar plus. On deluje, kako preventivno, tako i kurativno na bolesti pšenice. Primenjuje se u količini 0,9l/ha.

Kako biljka može da brže napreduje u početnim fazama?

Pošto pšenica polako ulazi u intenzivnu vegetaciju, Agrosava savetuje dodatak folijarne prihrane, koja će pomoći biljci da brže napreduje u početnim fazama.

Savršen preparat za to je Wuxal Macromix, formulisan tako da je otporan na spiranje kišom, i kao takav jedinstven je na tržištu.

Kompatibilnost preparata

Svi navedeni Agrosavini preparati su kompatibilni i primenjuju se u prvom tretmanu u jednom prohodu. Na ovaj način dobićemo zdravu pšenicu, čistu od korova i bolesti.

Za sve dodatne informacije možete posetiti Agrosavin sajt.