Naslovna Blog REČ STRUKE: Saznajte kako da voću sačuvate dobro zdravlje tokom zime

REČ STRUKE: Saznajte kako da voću sačuvate dobro zdravlje tokom zime

Nega voćnjaka zahteva dobro poznavanje agroekoloških uslova, sorti, navodnjavanja, formiranje oblika krune, izbor oprašivača, primenu biljnih regulatora rasta, mineralnu ishranu itd.

501
0
Foto: Pexels

Za preporuku preparata i pravilno doziranje, pitajte stručnjake našeg portala. Pošaljite pitanje na info@boljazemlja.com i stručni tim vam odgovara u roku od 24 časa!

Voćarska proizvodnja ima dugu tradiciju u našoj zemlji i simbol je iskustva i stručnog znanja. Nega voćnjaka zahteva dobro poznavanje agroekoloških uslova, sorti, navodnjavanja, formiranje oblika krune, izbor oprašivača, primenu biljnih regulatora rasta, mineralnu ishranu itd.

Preduslov za uspešnu proizvodnju i postizanje visokih prinosa je i očuvanje dobrog zdravstvenog stanja voćnjaka tokom cele godine. Zaštita od prouzrokovača bolesti i štetočina traje tokom cele godine, a počinje sa zimskim tretiranjem voća.

Plavo prskanje

U jesen, nakon završene berbe, počinje priprema voćnjaka za narednu vegetaciju. Prva faza pripreme sastoji se od čišćenja voćnjaka: uklanjanje osušenih stabala, suvih polomljenih grana, trulih plodova, sakupljanje opalog lišća i plodova koji su česti izvori zaraze. Nakon toga sledi zaštita biljaka koja se vrši u dve faze:

Oktobar / decembar: jesenji tretman voćaka, češće nazivan plavo prskanje

Februar / početak vegetacije: zimski ili rano prolećni treman voćaka

Foto: Pexels

Jesenji tretman voćaka

Jesenje prskanjevoćaka i vinograda je višestruko korisno a kod koštičavog voća i obavezna mera zaštite.

Prouzrokovači mnogih bolesti prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, trulim organima i drugim skrivenim mestima. Da se infekcija ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci, patogeni se uništavaju na mestu njihovog prezimljavanja:

  • Dezinfekcija stabla od patogena koji se nalaze na njemu i sprečavanje infekcije preko rana nastalih opadanjem lišća, pukotina od ranijih bolesti, mraza i ostalih mehaničkih oštećenja.
  • Zaštita od patogenakoji se bez ovog prskanja vrlo teško suzbijaju, a infekcija od njih mogu nastati od trenutka početka opadanja lišća i tokom perioda mirovanja vegetacije.

Zaštitnu opremu koristiti u skladu sa preporukom navedenom u uputstvu za primenu preparata.

Zaštita bakrom

Jesenja zaštita se sprovodi tokom oktobra i novembra, primenom preparata na bazi bakra. Na ovaj način smanjuje se potencijal za infekcije koje tokom godine mogu da ostvare prouzrokovači vrlo rasprostranjenih oboljenja voćaka i vinove loze, kao što su: sušenje cvetova i grančica i mrka trulež plodova koštičavog voća, bakteriozna plamenjača jabučastog voća, kovrdžavost lista breskve, rogač šljive, šupljikavostl ista, krastavost ploda koštičavog voća i crna pegavost vinove loze.

foto: Pixabay, voćnjak
foto: Pixabay, voćnjak

Tretiranje je potrebno sprovestipo tihom vremenu, bez vetra, kako bi se sprečilo zanošenje preparata i kada je temperatura oko 10°C. Ukoliko se na stablu nalazi dosta lišća, obavezno treba takve voćke protresti kako bi se ona oslobodila bar 2/3 lišća, pa tek onda obaviti prskanje.

Prilikom izvođenja prskanja posebno treba obratiti pažnju da voćke u celosti i ravnomerno budu prekrivene depozitom rastvora za tretiranje.

PLAVO PRSKANJE: S obzirom da sredstva za jesenje prskanje imaju plavičastu boju, pa prilikom tretiranja i ceo voćnjak dobija plavu nijansu to može pomoći da se uoče eventualni propusti i ponovi prskanje izostavljenog mesta.