Naslovna Reč Struke Reč struke: Suzbijanje travnih korova u širokolisnim usevima

Reč struke: Suzbijanje travnih korova u širokolisnim usevima

281
0

Zbog razlike u biologiji između travnih i širokolisnih biljaka, suzbijanje uskolisnih korova u širokolisnim usevima je prilično jednostavno. Nije potrebno brojati listove ili obraćati posebnu pažnju na gajenu biljku, bitno je da je korov u pravom uzrastu i da je aplikacija dobra.

Tretiranje travnih korova u širokolisnim usevima je odlična prilika da se parcela očisti od uskolisnih korova.  Za tu namenu Agrosava ima nekoliko preparata, od kojih ćemo predstaviti dva glavna: Flupisor, na bazi aktivne materije fluazifop-P-butil i Totem, na bazi aktivne materije kletodim.

Flupisor je selektivni, translokacioni herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih travnih korova u suncokretu, soji i šećernoj repi. Najbolje vreme primene je kada su korovi u fazi od 3 do 5 listova. Nakon primene preparata Flupisor kod korova koji su u njegovom spektru delovanja nema retrovegetacije. Apsorbuje se brzo, već nakon dva sata od tretiranja usvojena je gotovo sva količina preparata i nema gubitaka prilikom spiranja u slučaju kiše.

Efekti delovanja na korove su vidljivi u roku od 7 do 10 dana, a potpuno propadanje nastaje od 14 do 21 dan posle tretmana, a manifestuje se crvenkastom bojom usled prisustva antocijana. Za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova primenjuje se u količini 0,8 l/ha, a za suzbijanje višegodišnjih korova u količini 1,3 l/ha. Kada su u pitanju pirevina i zubača kao najtvrdokorniji uskolisni korovi, za potpuni efekat primenjujemo veće količine preparata, 1,8 – 2,0 l/ha.

U nekim regionima, prvenstveno u delovima Bačke, gde se soja dugo gaji u monokulturi, zbog dugogodišnje primene preparata na bazi fluazifop-P-butila došlo je do pojave rezistentnog sirka na tu aktivnu materiju. U tom slučaju preporučujemo preparat Totem.

Totem je selektivni, sistemični herbicid za suzbijanje travnih korova u usevima soje, suncokreta i šećerne repe. U našoj zemlji još nije utvrđena rezistentnost na aktivnu materiju kletodim, sa te strane je jako dobar izbor u suzbijanju uskolisnih korova.

Veoma brzo se apsorbuje i  kreće se naviše i naniže, a  nakon sat vremena od primene usvojena je gotovo sva količina aktivne materije. Prvi simptomi uočavaju se sedam dana nakon primene, tkiva u blizini meristema postaju smeđa i trunu, novoformirani listovi postaju žuti i postepeno odumiru. Za potpuni efekat potrebno je nešto duže vreme u odnosu na prepatar Flupisor.

Primenjuje se kada su korovi u fazi 3-5 listova. Jednogodišnji korovi suzbijaju se količinom od 1,0 l/ha, a višegodišnji korovi (rizomski sirak) u količini 1,5 – 2,0 l/ha. Pirevina i zubača suzbijaju se u količini 2,0 l/ha.

Oba preparata će efikasno suzbiti uskolisne korove, bez retrovegetacije. Primenjuju se samostalno, ne mešaju se sa preparatima za suzbijanje širokolisnih korova. Glavna razlika gde treba voditi računa kod izbora između ova dva preparata je u rezistentnosti na određenim terenima i u brzini delovanja na korove.

Autor: Srđan Stevanović, Savetnik u stručnoj podršci, Agrosava

Prethodni tekstReč struke: INTERMEZZO – selektivnost pre svega
Sledeći tekstRitopek – prestonica trešanja