Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Regionalni poljoprivredni susreti: uspešni projekat fondacije „Ana i Vlade Divac“

Regionalni poljoprivredni susreti: uspešni projekat fondacije „Ana i Vlade Divac“

119
0

Predstavnici Fondacije „Ana i Vlade Divac“ i Projekta ”Velika mala privreda” koji finansira USAID ugostili su 10. juna u Galeriji Đura Jakšić u Kragujevcu preko 50 predstavnika lokalnih samouprava, regionalnih razvojnih agencija i poljoprivrednih škola. Ovo su učinili u okviru regionalnih susreta kako bi obeležili postignute rezultate dosadašnjih zajedničkih aktivnosti usmerenih na osnaživanje poljoprivrednika

Izvor: Fondacija Ana & Vlade Divac

Od osnivanja prvog Lokalnog fonda za podsticaj razvoja poljoprivrede 2020. godine, preko 280 poljoprivrednika u 16 opština u Srbiji dobilo je podršku u vidu sredstava ukupne vrednosti od preko 75 miliona dinara. Takođe, kroz Fondove za osnaživanje mladih poljoprivrednika, više od 70 učenika poljoprivrednih škola u Svilajncu i Požegi dobilo je donacije u sredstvima za rad vredne preko 12 miliona dinara.

Novi uspesi fondacije „Ana i Vlade Divac“ na polju agrara

Lokalni fondovi za podsticaj razvoja poljoprivrede predstavljaju inovativni mehanizam finansiranja poljoprivrednika, ostvaren zajedničkim ulaganjem lokalnih samouprava i Fondacije uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama koje upravljaju sredstvima fonda. Ovi fondovi omogućavaju beskamatne pozajmice koje korisnici trebaju vratiti u roku od tri godine, kako bi se sredstva mogla dalje koristiti od strane drugih proizvođača.

Izvor: Fondacija Ana & Vlade Divac

Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, izrazila je zadovoljstvo postignutim rezultatima i uspehom ovog mehanizma, naglašavajući planove za osnivanje još sedam fondova širom zemlje u naredne tri godine. Ova inicijativa poziva i druge opštine da se pridruže podršci poljoprivrednicima u Srbiji. Od 2022. godine, aktivnosti Fonda podržava Projekat „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.

Aleksandar Pavlović, direktor Projekta „Velika mala privreda“ (USAID), obratio se javnosti. Istakao je važnost ovih fondova za male poljoprivrednike koji često nisu vidljivi finansijskim institucijama i imaju hitne potrebe za sredstvima, naročito tokom sezone. On je pohvalio jednostavnost i transparentnost procesa ovih fondova. Naknadno je istakao da su oni omogućili gradovima i opštinama da usmeravaju svoja sredstva na ciljane potrebe poljoprivrednika. A ovo je, veli on, rezultiralo stalnim rastom ovog fonda i pridruživanjem sve većeg broja lokalnih zajednica.

Izvor: Fondacija Ana & Vlade Divac

Redovna podrška u svim delovima zemlje

Od 2020. godine, Fondovi za podsticaj razvoja poljoprivrede i prehrambene proizvodnje su pokrenuti u partnerstvu sa lokalnim samoupravama i regionalnim razvojnim agencijama u šesnaest opština širom Srbije, među kojima su:

 • Čajetina
 • Vranje
 • Prijepolje
 • Svrljig
 • Ražanj
 • Užice
 • Dimitrovgrad
 • Brus
 • Veliko Gradište
 • Novi Pazar
 • Vlasotince
 • Nova Crnja
 • Velika Plana
 • Aranđelovacž
 • Sečanj
 • Golubac.

Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, ističe da se fokusira na pristupe koji ne samo da pružaju finansijsku podršku, već stvaraju dodatnu vrednost. Posebna karakteristika ovih fondova je brza realizacija, uz obavezu vraćanja sredstava, što osigurava održivost. Takođe, opštine i razvojne agencije dobijaju metodologiju za implementaciju, što često ima veću vrednost od same finansijske podrške.

Izvor: Fondacija Ana & Vlade Divac

Dragan Mančev, član opštinskog veća za poljoprivredu opštine Dimitrovgrad, ističe da se Fond trenutno nalazi u trećem ciklusu sa sedam miliona dinara, te da je cilj povećanje za dodatna dva miliona svake godine kako bi postao samoodrživ. Ovo bi omogućilo pojedinačnim gazdinstvima da iskoriste sredstva do milion dinara, što bi doprinelo transformaciji malih poljoprivrednih gazdinstava u veće proizvođače.

Kako bi se posebno motivisali mladi da se bave poljoprivredom i ostvare uspeh, pokrenuti su i Fondovi za osnaživanje mladih poljoprivrednika koji su namenjeni učenicima završnih razreda srednjih poljoprivrednih škola. Do sada su donacijama podržani učenici poljoprivrednih škola u Svilajncu i Požegi, a među njima su i učenici iz Užica, Gornjeg Milanovca, Čajetine, Arilja, Prijepolja i Nove Varoši.

Izvor: Fondacija Ana & Vlade Divac

Planira se dalji rad

Osim pružanja finansijske podrške, svi kandidati prošli su kroz seriju predavanja, dobijali su podršku mentora i savete o razvoju proizvodnje, te su radili na izradi poslovnog plana, što će im biti od koristi u budućnosti prilikom apliciranja za druge konkurse. Do sada je oko 200 mladih ljudi prošlo ove obuke, a očekuje se da će se u narednom periodu pridružiti još dve poljoprivredne škole.

Miroljub Branković iz odseka za poljoprivredu grada Užica istakao je da su Grad Užice, Fondacija Ana i Vlade Divac i Regionalna razvojna agencija 2022. godine osnovali Fond za podsticaje za razvoj poljoprivrede na teritoriji Grada Užica. Ova sredstva namenjena su poljoprivrednicima koji se bave:

 • proizvodnjom hrane
 • preradom hrane
 • investicijama u seoska turistička domaćinstva
 • investicijama u domaćoj radinosti u ruralnim područjima.

U protekle dve godine, podržano je 37 gazdinstava, a za ovu godinu već postoji interesovanje oko 15 gazdinstava. Plan je da se formiranje fonda od strane opštine nastavi i u narednim godinama, sve dok fond ne postane samoodrživ.

Izvor: Fondacija Ana & Vlade Divac

Dragana Belenzada, direktorka Centra za razvoj Jablaničko-Pčinjskog okruga, takođe se obratila prisutnima. Tim povodom, istakla je da je projekat omogućio stočarima opštine Vlasotince da unaprede svoje poslovanje kroz obezbeđivanje podsticajnih sredstava. Ta ispomoć je rezultirala povećanjem stočnog fonda, proizvodnje i kapaciteta. Ova podrška doprinela je razvoju lokalne zajednice kroz povećanje lokalnih prihoda i zadržavanje stanovništva u nerazvijenim područjima kao što je opština Vlasotince. Ovi fondovi su od velikog značaja jer su usmereni na grupu malih poljoprivrednika koji su ranije bili zapostavljeni.

Prvi regionalni poljoprivredni susreti zaključili su da je ključni faktor u osnaživanju poljoprivrednika dobra saradnja javnog i civilnog sektora, kao i stalno osluškivanje potreba poljoprivrednika.

Izvor: AgroNews