Naslovna Proizvodnja mleka Resurs zdrave hrane i mleka

Resurs zdrave hrane i mleka

595
0

Ove nedelje posetili smo porodičnu farmu na podnožju planine Rudnik, u mestu Belo Polje. Ugostio nas je Nikola Čarović, koji se, zajedno sa svojim ocem, bavi proizvodnjom mleka već 20 godina.

Dugo su radili na selekciji i odabiru kvaliteta grla, što je dovelo do toga da su kroz poslednjih desetak godina povećali proizvodnju na 50%. Na 25 grla koji se muzu proizvode oko 200 000 litara mleka na godišnjem nivou. Krave su tokom leta na paši, oko 6 meseci, jer na taj način stiču imunitet, a za njihovu kvalitetnu ishranu zaduženi su domaći uvoznici semena, sa kojima Nikola sarađuje.

Nikola je, još kao student, napravio softver koji prati najrazličitije stvari bitne za uzgoj krava: ciklus, mlečnost, ishranu, količinu koju svaka krava pojede, koliko je lečena i koliki su bili troškovi za njeno lečenje, srodstvo, kvalitete određenih osobina koje svaka krava ima. Na taj način se za svaku kravu zna koliko novčano doprinosi farmi. Remont grla rade upravo u odnosu na zaradu koju krave donose. Nije dobro ukoliko velika količina novca odlazi na lečenje krave. Zato, ovaj softver omogućava Nikoli da zna koju kravu treba da izvuče iz stada. Tako, najbolje krave ostaju i doprinose proizvodnji, a dugoročno to utiče na kontrolu i smanjenje problema sa troškovima.

Farme su, kako je Nikola rekao, resurs zdrave i kvalitetne hrane i mleka. Perspektiva unapređenja farme je u unapređenju genetike i ishrane.