Naslovna Poljoprivreda „Robins d.o.o.“, ili Živinarstvo po vrhunskim svetskim standardima

„Robins d.o.o.“, ili Živinarstvo po vrhunskim svetskim standardima

1264
0

Kad vas pitaju koja kompanija proizvodi najbolje, najzdravije, najkvalitetnije piliće u Evropi, sa ponosom možete istaći „Robins d.o.o.“ iz Glibovca kod Smederevske Palanke. Naravno, naš tim je morao da sazna o delatnosti ovog preduzeća. Samim tim, imali smo čast da porazgovaramo upravo sa čeonim čovekom „Robins-a“, Igorom Stanojlovićem.

Vlasnik i tehnički direktor „Robins-a“, Stanojlović je sa nama podelio informacije o njihovom najnovijem postrojenju, izgrađenom 2020. godine. Zajedno sa ostalim lokacijama, navodi Stanojlović, „Robins“ sadrži preko 90.000 roditelja u eksploataciji. Namera je da se delatnost firme proširi izgradnjom još pet eksploatacionih objekata. I dok se trenutni objekti prostiru na 1.500m2 , novi objekti će biti još veći, sa prostorom površine 1.700m2.

Izvor: Bolja zemlja

„Robins“ u susretu jubileja

U nastavku razgovora s timom Bolje zemlje, Stanojlović je naglasio da će naredne godine preduzeće „Robins“ zabeležiti tri decenije postojanja. Podsetio je da je firma prošla kroz sankcije, rat, političke previre i mnoge druge nedaće u međuvremenu, ali da su nastavili sa ekspanzijom i rastom. „Svaka greška, svaki propust, može da vas košta,“ istakao je Stanojlović, posebno apostrofirajući da je opremljenost objekata ključna po uspeh.

Tokom izlaganja, posebno je istakao kvalitet trenutnih objekata za petlove i kokoške. Svi do reda su, kako naglašava, adekvatno klimatizovani i sadrže letnju kako i zimsku ventilaciju. Posebnu pažnju je posvetio osvetljenju, ishrani jedinki, a pogotovo transportu i odlaganju priplodnih jaja. Dotakao se i transporta jaja kako i jednodnevnih pilića između lokacija. Naglasio je da „Robins“ koristi specijalna vozila koja ni na koji način ne štete bilo jedinku, bilo jaje koje se prevozi.

Izvor: Bolja zemlja

Sa novom tehnologijom, Stanojlvić ponosno ističe, „Robins“ na nedeljnom nivou proizvodi bezmalo 500.000 jednodnevnih pilića, odnosno oko 27 miliona godišnje. U odnosu na sveukupnu proizvodnju pilića, aktivnost „Robinsa“ rezultira u gotovo jednoj trećini ukupnog broja proizvedenih jedinki.

Posao sa perspektivom

Priupitan o održivosti posla, Stanojlović je bio direktan. Naglasio je da bavljenje živinarstvom i te kako ima perspektivu, čak i u ovo krizno doba po poljoprivredu. Naime, piletina je izuzetno zdrava, jeftinija u odnosu na druge tipove mesa, i nema nikakva ograničenja po pitanju religijskog opredeljenja korisnika. Drugim rečima, ističe naš sagovornik, to je proizvod koji je uvek tražen i za koga uvek ima kupaca.

Izvor: Bolja zemlja

Što se potencijalnih problema tiče, Stanojlović je naglasio ishranu GMO sojom i kukuruzom. Pohvalio je zabranu uvoza ovih namirnica, ali je upozorio da dosta domaćih hrana za živinu i dalje sadrži genetski modifikovane sastojke. Da bi meso zadržalo svoj kvalitet i bilo zdravo za konzumiranje, i hrana pilića mora da bude zdrava, apostrofira Stanojlović.

Naravno, poveli smo razgovor i sa jednim od stručnjaka u odeljku sa inkubatorima za priplodna jaja. Kakvi su inkubatori u pitanju? Koji su njihovi kapaciteti i kako funkcionišu? O tome možete više saznati u video prilogu na zvaničnom YouTube kanalu Bolje zemlje!