Naslovna Poljoprivreda Rod šljive u Čačku prepolovljen

Rod šljive u Čačku prepolovljen

519
0

Ovogodišnji rod šljive u Čačku biće daleko niži nego prošlogodišnji, a voćari kao glavni razlog ističu obimne padavine koje su desetkovale useve.

Situacija je nepovoljna, kako ističe proizvođač šljive Radomir Ljujić iz Mrčajevaca. „Rod je na nivou od 50%. Krenula je lepo šljiva. Zatim je krenulo loše vreme kada je počelo oprašivanje.,“ priseća se Ljujić. „Bio je jedan mraz i danas imamo 50% roda u odnosu na prošlu godinu. Ali imamo kvalitetniju šljivu. Prošle godine je bio dobar rod, ali je bio loš kvalitet zato što je padala kiša kada je trebalo šljiva da se bere.“

YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

U nastavku izjave, Ljujić ističe da moderni šljivari imaju problema i sa radnom snagom. Neretko se desi da se za posao prijavljuju penzioneri kojima je potreban dodatni izvor prihoda. „Nije lako, ali se snalazimo. Sve je skuplje pa i da se šljiva pokupi. Praktično radite na pola. Dnevnica je 4.000 dinara i jedan ili dva obroka, zavisi kako se dogovorite sa radnicima. I kada radnik nakupi 300 kilograma šljive, a kilogram je 15 dinara, to je onda praktično na pola,“ naglasio je Ljujić.

Srbija jedan od najvećih proizvođača šljive

Nebojša Milošević iz čačanskog Instituta za voćarstvo dotakao se problematike oko prinosa šljiva za ovu proizvodnu sezonu. Takođe je apostrofirao uticaj koji su vremenske nepogode u julu i početkom avgusta imale na prinose. „Brojni su razlozi za to, a pre svega vrlo nepovoljni vremenski uslovi tokom čitave ove godine. Od početka godine bili su vrlo nepovoljni uslovi za voćarsku proizvodnju pa samim tim i proizvodnju šljive,“ naglasio je Milošević. „Poslednja zima je bila neuobičajeno topla. Zatim smo tokom prolećnih meseci imali pozne mrazeve, sneg u aprilu, kišni maj i jun i nakon toga druga polovina juna i prva polovina avgusta u nekim predelima bili su prilično sušni. To su faktori koji su uticali na dosta slabiji rod šljive nego što je to uobičajeno.“

Foto: Institut za vocarstvo/ Privatna arhiva

Čelnici ove institucije navode da je Srbija danas jedan od najvećih proizvođača šljive u Evropi. U zavisnosti od godine, navode, u našoj zemlji može se proizvesti od 300.000 do 600.000 tona ovog voća. Međutim, prelazak donje granice će ove proizvodne sezone biti gotovo nemoguć.

Izvor: AgroTV