Naslovna Blog Šafran, špargla i batat – šansa za uspešan agrobiznis

Šafran, špargla i batat – šansa za uspešan agrobiznis

254
0

Na izvesnim kulturama kao što su šafran, špargla i batat, proizvođači mogu da naprave jako dobru zaradu, ističe „Dnevnik“. Mnogi poljoprivrednici u zemlji su već razradili biznis sa ovim kulturama. Za neke se plaća i po 40 evra za gram, što je nekim agrobiznismenima donosilo i po 40.000 evra na godišnjem nivou.

Šta čini šafran, šparglu i batat tako vrednim?

Pogledajmo malo individualne kulture i kako one zapravo donose toliki profit.

Photo by Mohammad Amiri on Unsplash

Šafran

Šafran je višegodišnja biljka. Začin se ekstrahuje iz cveta crocus sativus. Početno je bio uzgajan u Grčkoj, a zatim se proširio na Evroaziju, da bi kasnije bio prenet i u regione Severne Amerike i Severne Afrike. Smatra se jednim od najskupljih začina na svetu.

Prema izveštaju Zamedia, u krajinskom selu Tamniču nalaze se plantaže ove kulture, od koje se dobija najskuplji začin na svetu.

Ono što je karakteristično za ovu biljku je da može dostići visinu do 30 centimetara. Začin se dobija iz cveta šafrana, čija se berba obično vrši u oktobru. Nije iznenađujuće što je ovaj začin izuzetno skup, s obzirom da je za jedan kilogram potrebno čak do 200.000 cvetova, koji su veoma osetljivi. Cena ovog začina iznosi gotovo 40.000 dinara po kilogramu, dok gram košta između 30 i 40 evra.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Špargla

Špargla je zeljasta biljka koja se tradicionalno koristi u narodnoj medicini i širom sveta ceni kao zdravo i ukusno povrće. Smatra se da potiče sa istoka i doneta je u Evropu još pre nove ere.

Gajenjem ove kulture moguće je ostvariti godišnji prihod od čak 20.000 evra. Špargla je jedna od retkih biljaka koja može preživeti nepovoljne vremenske uslove. Pored svojih lekovitih svojstava, špargla je izuzetno skupa, a u Srbiji je potrebno izdvojiti oko 2.000 dinara za kilogram. Iako nema velikih proizvođača ove biljke kod nas, sa jednog hektara špargle moguće je ostvariti profit od 15.000 do 20.000 evra godišnje.

Image by Racool_studio on Freepik

Batat

Batat, poznat i kao slatki krompir, je tropska biljka koja svojim izgledom podseća na običan krompir, ali ima slatkast ukus i obiluje proteinima. Poreklo batata potiče iz Srednje i Južne Amerike, a u poslednje vreme sve je popularniji i u našim krajevima.

Proces sadnje batata obično započinje u maju, a biljka se gaji iz sadnica na uzvišenim grebenima, koristeći baštensku foliju. Cena kilograma ovog povrća u slobodnoj prodaji kod nas iznosi oko 300 dinara. Iako u Srbiji nema velikog broja uzgajivača ovog povrća, interes za njegovim gajenjem raste.

Izvor: Dnevnik