Naslovna Poljoprivreda Sajam etno hrane i pića trajaće do 3. decembra

Sajam etno hrane i pića trajaće do 3. decembra

203
0

Sajam etno hrane i pića biće zvanično održana pod kupolama Beogradskog sajma od 30. novembra do 3. decembra. Ova manifestacija slovi kao najveća smotra proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope.

Skup će okupiti preko 300 izlagača. Prema rečima Aleksandra Bogunovića, sekretara Udruženja za biljnu proizvodnju PKS, osnovni cilj događaja, pored promocije i maloprodaje, jeste:

  • sklapanje poslova i dogovora sa potencijalnim kupcima
  • identifikacija mogućih investitora u proizvodnji
  • zaštita tradicionalnih proizvoda i recepata
  • unapređenje ishrane i zdravlja stanovništva
  • očuvanje tradicije i nacionalnog identiteta.
YouTube Screenshot
Izvor: Foto Voja

U nastavku izjave, Bogunović je naglasio da PKS doprinosi promociji tradicionalnih proizvoda kao značajnog resursa za tržište i izvoz. Ovo radi, ističe on, putem različitih inicijativa i saradnje s poljoprivrednim proizvođačima iz svih delova Srbije, kao i saradnjom s institucijama i ministarstvima. Naveo je i da su tradicionalni proizvodi ključni element u turističkoj ponudi zemlje.

„Prethodnih godina zabeleženo je i povećanje broja proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, što doprinosi i unapređenju kulture ishrane i zdravlja stanovništva, očuvanju tradicije i kulturnog identiteta Srbije,“ veli Bogunović.

YouTube Screenshot
Izvor: Televizija Galaksija 32

Šta Sajam nudi?

Prema njegovim rečima, ceo jedan štand na ovogodišnjem, 17. Sajmu etno hrane i pića biće posvećen domaćim proizvodima sa žigom „Čuvarkuća“. Dotični žig dodeljuje PKS kao potvrdu domaćeg porekla i vrhunskog kvaliteta u okviru projekta „Stvarano u Srbiji“. Pritom, posetioci će moći da uživaju u tradicionalnim, proverenim ukusima domaće kuhinje.

„Na sajmu će biti predstavljeni brojni tradicionalni proizvodi, delikatesi od leskovačkog ajvara i sprže, kulen iz Bačkog Petrovca, pirotske peglane kobasice, zanatskog piva od 100 odsto srpskih sirovina, neizostavnih kvalitetnih srpskih rakija i mnogobrojnih drugih kvalitetnih proizvoda po kojima smo poznati,“ naglasio je Bogunović.

YouTube Screenshot
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Na Sajmu etno hrane i pića će se pojaviti proizvođači tradicionalnih prehrambenih proizvoda i pića koji su registrovani za proizvodnju, proizvođači opreme za proizvodnju, skladištenje, pakovanje i posluživanje ovih proizvoda, proizvođači sadnog materijala, kao i organizacije koje se bave sertifikacijom proizvodnje, banke i osiguravajuća društva.

Beogradski sajam je organizator ovog događaja, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Grada Beograda, PKS, Zadružnog saveza Srbije i Zadružnog saveza Vojvodine.

YouTube Screenshot
Izvor: Glas Zapadne Srbije

Na ranijim izdanjima sajma, osim domaćih proizvođača, svoje proizvode predstavljali su i proizvođači iz Grčke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, kao i iz Ruske Federacije i Italije.

Izvor: AgroTV