Naslovna Poljoprivreda Sajam, jagnjad, pčele, zemljište – hoće nas vesti u 3 popodne!

Sajam, jagnjad, pčele, zemljište – hoće nas vesti u 3 popodne!

775
0

Kakvu će posećenost 91. Sajam poljoprivrede u Novom Sadu imati? A kako ćemo sa jaganjcima i pčelama? I gde nam ode zemljište? Sve to sleduje u redovima ispod.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Najnoviji Sajam, najnovije brojke

Na konferenciji za novinare, organizatori su najavili da će na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji će se održati od 18. do 23. maja, učestvovati 1.200 izlagača iz Srbije i oko 40 zemalja. Tokom šest dana koliko Sajam bude trajao, posetioci će imati priliku da vide najnovija dostignuća u poljoprivredi, uključujući tehničku i tehnološku inovaciju.

Najvažnije segmente sajma činiće izložbe poljoprivredne mehanizacije, stoke, organskih proizvoda, kao i različiti stručni, poslovni i naučni događaji. Planirano je ocenjivanje kvaliteta proizvoda i usluga. Evropska unija je zemlja partner ovogodišnjeg sajma.

Izvor: Novosadski sajam

Ulaznice će se prodavati po ceni od 800 dinara za pojedinačne ulaznice, 600 dinara po osobi za grupne posete, i 400 dinara za đake, studente, decu od sedam do 14 godina i penzionere. Na porodični dan, 22. maja, cela porodica moći će da poseti sajam za 800 dinara. Kupljene ulaznice biće i kupon u poklon igri, gde je glavna nagrada traktor „Džon Dir 5045D“.

Nova „Jagnjijada“

Manifestacija „Jagnjijada“ planirana je da se održi od 17. do 19. maja u samom centru Jagnjila, pod organizacijom udruženja „Jagnjijada – Jagnjilo“, uz podršku Opštine Mladenovac.

Izvor: Opština Mladenovac

Ovogodišnji program obuhvata raznovrstan kulturno-umetnički segment, takmičenje u pripremi jela od jagnjetine, izložbu narodnog stvaralaštva i domaćih proizvoda, kao i degustaciju tradicionalnih jela. Cilj manifestacije je da dodatno promoviše Jagnjilo kao selo sa bogatim potencijalima i da unapredi kulturnu i turističku ponudu opštine Mladenovac.

Promena strukture u SPOS-u

A evo i teksta, u celosti, sa jučerašnje izborne skupštine Evropskog pčelarskog saveza. Uživajte.

Izvor: mreza-mira.net

Danas je održana izborna skupština Evropskog pčelarskog saveza (EBA), koji ima sedište u Sloveniji. Do dana Skupštine u EBA se učlanilo 18 pčelarskih organizacija iz 15 evropskih zemalja, sa 234.461 pčelarom EBA.

Za predsednika EBA predložena su dva kandidata i to dr Plamen Ivanov iz Bugarske i Boštjan Noč iz Slovenije. Boštjan Noč je izabran sa 100% glasova prisutnih delegata.

Izvor: APIS – Udruženje pčelara Medveđe – zvanična Fejsbuk stranica

U Izvršni odbor EBA izabrani su: Rodoljub Živadinović (Srbija), Jorge Spiteri (Malta), Stefan Spiegl (Nemačka) i Tetyana Vasilkivska (Ukrajina).

U Nadzorni odbor EBA izabrani su: Mende Trajkovski (Severna Makedonija), Ellman Torsten (Nemačka) i Juozas Olekas (Litvanija), koji će sami izabrati predsednika.

Za generalnog sekretara EBA izabrana je Biljana Tomić (Srbija).

Boštjan Noč je nakon izbora rekao: „Zahvaljujem se na poverenju koje ste mi ukazali na izborima za predsednika EBA. Ako želimo da odemo korak dalje za pčele, pčelare i potrošače, apsolutno je neophodna aktivna i jedinstvena akcija širom Evrope. Svoj posao u EBA obavljaću sa punom odgovornošću, baziraće se na povezivanju svih koji se bave pčelarstvom na evropskom prostoru. Verujem da ćemo sa širim timom doprineti očuvanju i razvoju pčelarstva širom Evrope. Mislim da je najvažnije da odmah formiramo naučnu (stručnu) komisiju za oblast kvaliteta i bezbednosti pčelinjih proizvoda, u koju će morati da uđu stručnjaci iz različitih oblasti i različitih područja Evrope. Počinjemo odmah sa radom!“.

Izvor: Bolja zemlja

SPOS čestita svima na izboru i želi brz i uspešan rad!

Zemljišta sve manje, cene sve veće

Kako stručnjaci napominju, raspoloživo poljoprivredno zemljište za 11 godina smanjeno je za 1,2 miliona hektara, odnosno 23,81%.

Photo by Gabriel Jimenez on Unsplash

Poljoprivredno zemljište je neobnovljiv resurs, a stručnjaci ističu da se ono ozbiljno smanjuje kada je reč o površinama, ali istovremeno se sve više raubuje i kvalitet mu je sve više ugrožen. Takođe upozoravaju da se smanjuje i raspoloživo i korišćeno poljoprivredno zemljište.

Prema prvim rezultatima popisa poljoprivrede iz 2023. godine koje je objavio RZS, raspoloživo poljoprivredno zemljište iznosi 4.073.703 hektara, korišćeno poljoprivredno zemljište 3.257.100 hektara, dok je 122.257 hektara nekorišćenog poljoprivrednog zemljišta. Agroekonomista Milan Prostran za Euronews Srbiju kaže da je raspoloživo poljoprivredno zemljište za 11 godina smanjeno za 1,2 miliona hektara, odnosno 23,81%.

Izvori: 24 Sedam, AgroTV, SPOS, AgroNews