Naslovna Video Sajam poljoprivrede 2024: noviteti biljne proizvodnje

Sajam poljoprivrede 2024: noviteti biljne proizvodnje

183
0

„Bolja zemlja“ je posetila 91. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, sa svim svojim novitetima, pogotovo na polju biljne proizvodnje. I ovde je interesantno istaći da smo se dotakli i jedne državne institucije i jednog privatnog gazdinstva, gde se pričalo i o tradicionalnoj i o organskoj proizvodnji. Mi svakako volimo da pokrivamo sve, prema tome – razgovarali smo sa predstavnikom Instituta za povrtarstvo i sa predstavnicom gazdinstva „Zets Orchard“.

Sajam podržava državne…

Prilozi koje ćete pronaći na našem zvaničnom YouTube kanalu vam dosta govore o samoj posećenosti Sajma. A Sajam poljoprivrede ne bi bio potpun da se Institut za povrtarstvo ne nađe na istom. Predstavnik Instituta, prof. dr Nenad Đurić, porazgovarao je sa nama o delatnosti ove institucije koja posluje već 78 godina. Tokom ovog neprekidnog rada, Institut je iznedrio 24 nove vrste povrtarskog bilja, među kojima su 180 novih sorti i hibrida priznatih kako u zemlji, tako i u zemljama regiona. Čak 24 sorti je priznato i u širokoj primeni unutar zemalja Evropske unije.

Dr Đurić je bio jasan i direktan po pitanju povrtarske proizvodnje danas. Naime, istakao je da dotična ne može uspeti bez adekvatne zaštite. Apelovao je na povrtare da se uvek konsultuju sa strukom i da isprate sve propisne agrotehničke mere u proizvodnji. Pritom, dodao je da uzgoj povrća nema striktno iste probleme kao ratarska proizvodnja, konkretno što se tiče naglih promena klime. Naglasio je da se sada proizvodi seme kultura koje su otpornije na trenutne klimatske uslove. A dodao je, pride, i da je svaka godina u biti različita. Međutim, i pored svih mera koje se obavljaju, nanovo je apostrofirao koliko je zaštita važna i kako treba da se isprati.

…ali i privatne poljoprivredne projekte

Dr Đurić je, tokom svog izlaganja, istakao da seme Instituta nije pogodno za organsku proizvodnju, premda je i te kako pozdravio i podržao sve napore organskih proizvođača u Srbiji. Među tim proizvođačima je i firma „Zets Orchard“. Predstavnica „Zets-a“, mlada Emilija Davidović, je objasnila Srđanu da se oni bave isključivo održivim uzgojem voća. Konkretno je istakla jabuke, šljive, kruške i smokve.

Među slatkim proizvodima na njenom štandu, niti jedan od njih ne sadrži prerađeni šećer. Ili su 100% voćni, ili koriste prirodni šećer dobijen organskim putem. Tačno nula hemije i sintetike ulazi u proizvodnju „Zets-a“, firme nastale nakon što su se dva zeta uortačila po povratku iz Kanade za Srbiju i primenila znanje od spolja na proizvodnju domaćih, indogenih sorti – otud i tako kreativne ime firme.

Izvor: Bolja zemlja

Segment sa Davidovićevom i „Zets-om“ je ujedno i zatvorio naše bitisanje u Novom Sadu. Sajam je i te kako bio uspešan, a na vas, dragi čitaoci, apelujemo da dogodine posetite i 92. iteraciju ove velelepne manifestacije.