Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Sajam poljoprivrede 2024: noviteti stočarstva

Sajam poljoprivrede 2024: noviteti stočarstva

204
0

„Bolja zemlja“ je posetila 91. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, sa svim svojim novitetima, pogotovo na polju stočarstva. Jednim pogledom na naš YouTube kanal pronaći ćete priloge u kojima naš Srđan razgovara sa vrednim pregaocima ove vazda profitabilne, ali nikako lake poljoprivredne branše.

Konkretno, razgovor se poveo sa predstavnicima preduzeća „Ćorić Agrar“ (govedarski segment) i farme Safolk ovaca „Vilus“

Sajam voli ovčice: kako Safolk ovca uspeva finansijski u Srba?

Kako dame imaju prednost, a kako reč „džentlmen“ potiče iz engleskog jezika, naša ekipa je spojila lepo i korisno, te je Srđan intervjuisao damu-poljoprivrednicu i suvlasnicu gazdinstva, Angelinu Vilus, upravo o jednoj engleskoj sorti ovaca koja se odomaćila kod nas.

Vilus je izuzetno ponosna na dve konkretne činjenice. Prva je ta da je reč o porodičnom poslu, gde svi, od dece do odraslih, učestvuju u uzgoju. Sajam u trenutku našeg razgovora s Angelinom jedino njena najmlađa kćerka nije posetila zbog obrazovnih obaveza. Međutim, po rečima ove vazda raspoložene uzgajivačice Safolk ovaca, ljubav prema ovčarstvu je upravo kod njene najmlađe kćerke najveća.

Izvor: Bolja zemlja

Drugi ponos dolazi od jedne neimenovane jedinke, jednog grla ovce koje je „za Ginisa“. Šampion, ovaj ovnić je težak 130 kilograma, a star je oko 14 meseci. Naravno, dotični je prišao našoj ekipi da se pomazi, dodatno naglašavajući činjenicu koju svi stočari znaju. Naime, ovce, čak i ovce ovako prefinjene sorte, su jako druželjubive.

I ne, ovaj pridev „prefinjena“ ne stoji slučajno. Safolk ovce su izuzetno teške za uzgoj i zahtevaju mnogo pažnje, pogotovo pred porođaj novih jedinki. Vilus nam je pojasnila kako sve to izgleda, ali i kako se na kraju isplati, barem što se mesa tiče. Vunu ovih ovaca, nažalost – i to vunu izuzetno visokog kvaliteta, treba apostrofirati – bacaju jer trenutno na našem tržištu nema kupaca za istu.

Izvanredna oplodnja, davanje mleka na nivou

Ali ima kupaca za goveda! Dr Marko Sretenović, preciznije doktor veterinarske medicine, je našem Srđanu predstavio pregalački rad firme „Ćorić Agrar: Govedarstvo“. „Ćorić Agrar“ se, inače, pretežno bavi ratarskom proizvodnjom, ali je potreba nekako povukla vlasnike da se uključe i u uzgoj krava. Pretežno se na njihovim farmama mogu naći jedinke rasi Simental, Holštajn i Frizijske krave.

Dr Sretenović nam je pojasnio kako na četiri farme firma „Ćorić Agrar“ uzgaja blizu 7.000 grla, što za mužu, što za priplod, što junadi. U proseku, krave na ovoj farmi daju 35 l (rasa Holštajn) odnosno 25 l (rasa Simental) dnevno po pomuženoj kravi. Tu brojku na godišnjem nivou treba podići; veterinar se, kako je istakao u razgovoru s nama, nada da će u jednom trenutku firma proizvoditi bezmalo 40.000 l godišnje.

Izvor: Bolja zemlja

I ne, tu se razgovor sa ovim inteligentnim agrarnim delatnikom nije završio. Za sve ostale informacije, opet vas pozivamo da overite naš YouTube kanal i saznate sami kako „Ćorić Agrar“ uspeva.