Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija „Sajam poljoprivrede“ u Kragujevcu otvoren uspešno

„Sajam poljoprivrede“ u Kragujevcu otvoren uspešno

80
0

Najveći poljoprivredni sajam u Šumadiji otvoren je po 19. put u Kragujevcu ovog vikenda i zabeležio je izvanredan uspeh, po rečima posetilaca. Više stotina izlagača stočarske i biljne proizvodnje i domaćih životinja je prisutnima predstavilo svoje ovogodišnje uspehe. Na „Sajmu“ su se našli i predstavnici kompanija sa najnovijom ponudom mehanizacije, opreme i alata iz čitave zemlje.

YouTube Screenshot
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

„Sajam“ okuplja najbolje od domaćeg agrara

Domaći proizvodi visokog kvaliteta su u Kragujevcu našli put do novih potrošača i potencijalnih budućih stalnih korisnika. „Krem med je generala poliflorni, cvetni med. U u suštini nema ničeg sem meda, samo se vrši mehanička obrada. Malo jeste slađi, molekuli se mešaju. Ali kremastog je ukusa kao kad jedete industrijski krem a ovde jedete čist med,“ navodi svilajnački proizvođač Dragan Milosavljević, član lokalne zadruge „Svilamed“. Na drugom štandu, Miladin Filipović sa zlatiborskog Mačkata, čeoni čovek „Pršutane“, predstavio je svoje đakonije. „“Naša je najbolja zato što imamo nadmorsku visinu, ružu vetrova na kojoj sušimo meso, dobra drva, a pre svega imamo dobru stoku koja pase na pašnjacima i zbog toga imamo najbolji proizvod,“ veli Filipović.

Danijela Prodanović iz Udruženja seoskih žena u Vrnjačkoj Banji je prisutnima predočila zašto treba obratiti pažnju na proizvode potekle rukom vrednih proizvođačica Srbije. „Ljuti džem od maline gde sam kombinovala malinu i čili papričicu, odlično ide uz meso i sir. Zatim crna zova koja je recimo jako dobra za imunitet, pored toga imam slatko od lisičarke pečurke, jorgovana, ruže sa orasima,“ navodi Prodanović.

YouTube Screenshot
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Mehanizacija opet u žiži agrarne javnosti

Novi trendovi non-stop ispoljavaju na polju poljoprivredne mehanizacije, no poljoprivrednici i dalje ostaju pri „staroj slavi“. Ove godine, fokus je bio na starijim modelima traktora zaodenutim u novo ruho, konkretno traktorima odavno zatvorenog proizvođača „IMT“. Zoran Kuzmanović, direktor firme Agrogas iz Beograda, naveo je i zašto je to slučaj. „Navikli su ljudi na njega. To je proizvod koji je vrlo rentabilan za održavanje, mali potrošač, prilagođen manjim gazdinstvima i posedima. Veoma je funkcionalan a po cenu vrlo prihvatljiv za naše poljoprivrednike,“ istakao je Kuzmanović.

Predstavnica prodaje firme „Agrimatko“ iz Novog Sada Mirjana Jocić dotakla se teme kupovine poljoprivrednih mašina poslednjih par godina. „Što se tiče kupovine traktora na kredite tu za sad igra jaku veliku ulogu kreditiranje od države, od lokalnih samouprava kao i fondova raznih kao što je IPARD, Svetska banka i ostalo,“ navodi Jocić.

Izvor: RTV

Prethodni tekstOrganska malina opstaje
Sledeći tekstBiće piletine i za izvoz, tvrde proizvođači