Naslovna Poljoprivreda Sajam! Sela! Klima! Nove vesti iz agrara

Sajam! Sela! Klima! Nove vesti iz agrara

82
0

Sajam cveća i meda u Vršcu? Poljoprivrednici nesigurni u klimu? Narod kod Vranja potpisuje nove ugovore vezane za seoske kuće? O, znate gde ovo ide, čitaoci…!

Sajam stiže – a o istom siže

Sa dolaskom proleća, pruža se prilika da obogatite svoj dom širokim spektrom biljaka, cveća i dekoracija, čineći prolećne dane lepšim za sebe i svoje ukućane. Prolećni sajam cveća, koji će se održati od 25. do 27. aprila u centru Vršca, od 10 do 20 časova, predstavlja izvanrednu priliku za to.

Ako obiđu ovogodišnji sajam, posetioci će u prijatnoj i gostoljubivoj atmosferi moći da vide i kupe proizvode najrenomiranijih uzgajivača cveća iz cele Srbije. Turistička organizacija Vršac organizovaće ovaj događaj kako bi stanovnici grada, ali i svi posetioci koji su tu s ciljem da odnesu lepe utiske, mogli da uživaju u raznolikom cveću, dobiju korisne savete o uzgajanju različitih vrsta, i čak da degustiraju med i pčelinje proizvode.

Iz Turističke organizacije Vršca ističu nadu da će ljubitelji cveća uživati u mirisima i bojama najraznovrsnijih vrsta koje se gaje na ovim prostorima, te da će moći da ih nabave po pristupačnim cenama. Takođe, naglašavaju da je prioritet promovisanje zdravog okruženja kakvo vlada u Vršcu, te da jačanjem svesti o bogatstvu zelenih površina u okolini postajemo odgovorniji, bolji i nesebičniji ljudi.

Sa jedne strane, klima ne odgovara…

Usled predstojeće kiše koju su meteorolozi najavili, ratari Pčinjskog okruga su povećali intenzitet setve kukuruza kako bi je završili u optimalnom vremenskom okviru. Do sada je već posejano dvadeset posto planiranih površina ovom kulturom. Setva je uglavnom obavljena na lakšim tipovima zemljišta gde je mogla da se pravovremeno pripremi predsetvena obrada.

Image by Jaesung An from Pixabay

Nada Lazović Đoković, savetnica za ratarstvo u vranjskoj Poljoprivredno-stručnoj službi, naglašava da će ove sezone ukupno biti posejano 9.000 hektara kukuruza u ovom okrugu, od čega će 2.000 hektara biti pod silažnim, a 7.000 pod merkantilnim kukuruzom.

Ona preporučuje poljoprivrednicima da kukuruz zbog nedostatka vlage i potrebe za bržim klijanjem seju na dubini od 5 do 7 cm, ali nikako dublje. Takođe, sugeriše im da nakon setve, pre nicanja biljaka, obavezno primene herbicide kako bi sprečili rast korova.

Photo by Zura Narimanishvili on Unsplash

Lazović Đoković ističe da u ovakvim vremenskim uslovima najbolji izbor za setvu su hibridi kukuruza iz FAO grupe zrenja 300 do 500. Ona naglašava da u oraničnom sloju, na dubini od 10 cm, ne postoji ni trunka vlage. Stoga je kiša neophodna kako bi poljoprivrednici mogli da završe setvu kukuruza. Ovo je posebno važno na težim zemljištima poput smoničnog. Izražava nadu da neće doći do mraza koji bi mogao da ošteti već posejani kukuruz. Takođe, napominje da je kukuruz toploljubiva i termofilna biljka, te da sve svoje procese zaustavlja pri temperaturama ispod 10 °C.

…a pak sa druge i nije tako loša

Profesor voćarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, dr Nenad Magazin, prokomentarisao je naglu promenu klime. Izjavio je da sneg koji je juče pao na Fruškoj gori nije naškodio voću. Nakon neuobičajeno toplih dana u drugoj polovini aprila i naglog pada dnevne temperature, bili su jako zabrinuti. Razmišljali su, kaže on, kako će voće, kao i ostale biljne kulture, podneti nagli pad temperature i sneg koji je pratio.

Image by Jaesung An from Pixabay

Profesor Magazin je istakao da se ne očekuje šteta u voćnjacima. Pritom tvrdi i da snežne pahulje neće imati neki značajan uticaj na dalji razvoj voća. „Snеg jе dobar izolator“, veli Magazin. „I štеtе nеćе biti, osim ukoliko sе padavinе nastavе. Ali za sada nеma nagovеštaja da ćе uslеditi prava zimska klima, sa mrazеvima i tеmpеraturama ispod nulе“.

A sad malo o Vranju i selima mu

Gradski većnik za poljoprivredu, agroekonomiju, razvoj sela i zaštitu životne sredine Grada Vranja, Nebojša Stamenković, je u Ministarstvu nadležnom za brigu o selu potpisao rešenje ministra i ugovor u sklopu Programa dodele bespovratnih sredstava za nabavku seoskih kuća sa okućnicom u Republici Srbiji.

Na osnovu ovog ugovora i rešenja ministra, Stefan Stanković će dobiti iznos od 1.153.273 dinara za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u selu Rataje. Sa druge strane će bračni par Marko Ristić i Anita Stanković Krstić dobiti iznos od 1.132.444 dinara. Njega mogu iskoristiti za kupovinu seoske kuće u selu Aleksandrovac.

Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava zaključuje se između tri tela. Konkretno se zaključuje između:

  • Ministarstva
  • jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom
  • podnosioca prijave koji je dobio odobrenje za bespovratna sredstva putem rešenja ministra.

Izvori: AgroTV, Dobro jutro, Dnevnik, JugPress